Tízmillió forintos büntetést és szektorbezárást kapott a Honvéd, miután a románok szétverték a meccset

Csányi Sándor
MTI/Illyés Tibor

A magyar sportdiplomácia újabb óriási teljesítményének lehetünk szemtanúi: az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) etikai bizottsága 30 250 eurós (9,958 millió forintos) pénzbüntetéssel és részleges stadionbezárással sújtotta a Budapest Honvéd labdarúgóklubját a román Universitatea Craiova elleni Európa-liga selejtezős párharcon történtek miatt. Az UEFA egyik alelnöke Csányi Sándor OTP-vezér.

Az UEFA legalizálta az erőszakot és a gyűlöletet

A magyar sportdiplomácia ismét kudarcot vallott. A botrányos Craiova - Honvéd mérkőzésen történtek után nem zárták ki azt a román csapatot, amelynek szurkolói hanggránáttal dobálta meg a mérkőzés játékvezetőjét, illetve az egész mérkőzésen magyarellenes és rasszista kifejezéseket skandáltak.

A kispesti egyesület hivatalos honlapja szerint az UEFA döntése értelmében a következő hazai nemzetközi mérkőzésen egy 4000 férőhelyes részt le kell majd zárnia a Honvédnak.

A pénzbüntetés nagyobb részét, 20 ezer eurót a „rasszista” megnyilvánulások, 5250 eurót a csapat nem megfelelő viselkedése, további 5000 eurót pedig rendzavarásért kapott.

A Honvéd emlékeztetett rá, ez az eljárás nem azonos a klubnak azzal a fellebbezésével, amely során személyes meghallgatást kértek az UEFA-tól a Romániában történtek miatt. Mint írták "erről egyelőre még nem kaptunk tájékoztatást."

A kispesti együttes tizenegyes-párbajban bukta el az El-selejtezős párharcot az augusztus 1-jén rendezett romániai visszavágón, miután a román játékosok rátámadtak a magyarokra, majd a hazai szurkolók a bíróhoz dobtak egy hanggránátot és több apróbb tárgyat, például öngyújtót.

Emiatt több mint fél órát állt a játék, és úgy tudni, a román rendbontás miatt csak azért nem szakították félbe a mérkőzést – a Honvéd győzelmét jelentve -, mert a román rendőrök azzal érveltek, hogy akkor berohannának a nézők a pályára. Így végül a tizenegyeseket a negyedik játékvezető felügyelete mellett rúgták a játékosok, de a Honvéd több lövést is kihagyott, így elvesztette a mérkőzést.

A magyar csapat óvást nyújtott be a mérkőzés után, de ezt az UEFA elutasította, a kispestiek azonban fellebbeztek. A Craiova 60 ezer eurós pénzbüntetést kapott az európai szövetségtől, amely akkor arról is döntött, hogy a román együttesnek három nemzetközi hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell játszania.

A román csapat a harmadik fordulóban az AEK Athénnal szemben kapott ki, az UEFA pedig a magyar sportdiplomácia csúfos kurdarcát jelentve súlyos büntetést szabott ki az adott szituációban csak áldozatként kezelhető magyar klubbal szemben.