Az UEFA legalizálta az erőszakot és a gyűlöletet

Craiova-Honvéd
Fotó: Budapest Honvéd FC

A magyar sportdiplomácia ismét kudarcot vallott. A botrányos Craiova – Honvéd mérkőzésen történtek után nem zárták ki azt a román csapatot, amelynek szurkolói hanggránáttal dobálta meg a mérkőzés játékvezetőjét, illetve az egész mérkőzésen magyarellenes és rasszista kifejezéseket skandáltak.

Az UEFA ismét jelet adott dilettantizmusáról, miközben nagy dérrel-dúrral hirdeti évek óta azt, hogy nincs helye sem a gyűlöletnek, sem a rendbontásnak az európai pályákon, addig most tulajdonképpen helyt adott a román Craiova sportszerűtlen szurkolói viselkedésének.

Mint ismert, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn elutasította a Budapest Honvéd óvását, amelyet a klub a román Craiova elleni, múlt csütörtökön rendezett Európa-liga selejtező-mérkőzésen történt botrányos események miatt nyújtott be. A magyar csapat így nem folytathatja szereplését az El-ben.

A román csapat honlapján megjelent rövid hír szerint a Craiovának 60 ezer euró büntetést kell fizetnie, illetve három nemzetközi hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell játszania. A román csapat a harmadik fordulóban az AEK Athénnal találkozik.

Az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága hétfőn tárgyalta a magyar klub óvását, és azzal indokolták az elutasítást, hogy mivel a botrányos események a 119., tehát az utolsó előtti percben történtek, a testület véleménye szerint az már nem befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét.

Az UEFA pofátlansága itt nem ér véget, ugyanis mint kiderült, az Európai Labdarúgó Szövetség jelentése szerint

hozzá kell szokni az ilyen hangulathoz a futballpályákon, hiszen nyomás alatt játszanak a csapatok.

Értsd:

az UEFA szerint a sportág része az is, hogy folyamatosan dobálják a játékosokat és közben szétverik a stadiont. Mindezen felül pedig megfélemlítik a mérkőzés játékvezetőit is.

Ugyanis a mérkőzést hosszú tanácskozás után, de csakis azért folytatták, mert a helyszínen lévő rendőrségi parancsnok nem vállalta azt, hogy tudja garantálni a biztonságot a stadionban, illetve azon kívül.

Igaz, ugyanezt a biztonságot az úzvölgyi katonatemetőnél sem tudta biztosítani a rendőrség. Érdekes módon ilyenkor sosem tudnak hatékonyan fellépni a rendbontás ellen Romániában.

De miért ekkora probléma az UEFA döntése?

Mert ezzel tulajdonképpen legalizálta a futballpályákon az erőszakot és a gyűlöletet.

Ez pedig a szeptember 9-ei Magyarország – Szlovákia mérkőzés előtt igen rossz jel. Másrészt azt az üzenetet hordozza ez a döntés, hogy mostantól a szurkolók erőszakkal és gyűlölködő rigmusokkal befolyásolhatják a mérkőzéseket.

Jövő évben Európa-bajnokságot rendez az UEFA, amelyet kivételesen nem 1-2 ország, hanem 12 város fog rendezni (köztük Budapest és Bukarest is). Már a 2012-es és a 2016-os foci-EB sem feltétlenül a futballról szólt, hanem a nézőtéri rendbontásokról vagy a mérkőzések előtti szurkolói összetűzésekről. Ezek után még inkább káros lehet az UEFA döntése.

Annak az UEFA-nak a döntése, amelynek alelnöke az a Csányi Sándor, aki a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is, de eddig csupán „bólogató Jánosként” vállalt szerepet az európai futballban.

Ezzel is jelezve a magyar sportdiplomácia gyengeségét/szánalmasságát.

Hogy miért döntött így az UEFA, az várhatóan sosem fog kiderülni, ám sejteni lehet. Az UEFA mindig és mindenkor a piaci szempontokat veszi figyelembe, a következetesség elvét kihagyva a vitatott döntések esetén. Nem az első alkalom volt az elmúlt évtizedben, hogy nagyobb sportnemzeteket részesített előnyben a szövetség. Vagy éppenséggel, amikor kemény döntést kellett volna hozni, akkor inkább elbagatelizálva az események súlyosságát, hozott egy jelképes szankciót.

Pedig nem volt ez mindig így: 2004-ben a Roma – Dinamo Kijev mérkőzés 1. félidejének végén, egy olasz szurkoló fejbe dobta a svéd játékvezetőt, Anders Frisk-et, majd 1 óra tanácskozás után félbeszakadt a találkozó. Az UEFA akkor tökös volt, mert 3:0-val az ukrán csapat kapta meg a mérkőzést és a vele járó 3 pontot, míg a Roma ezen felül két hazai zárt kapus büntetést is kapott.

Ha ezután már késő lesz rendet tenni, az kizárólag az UEFA bűne lesz.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

Részletesen tájékoztatta a közvéleményt a koronavírus körüli helyzetről Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.
12 tartalmas gondolatokkal teli szerzemény az új szólóalbumon.
"Nem az évszámok a fontosak a kommunizmus esetében sem, hanem az indokok, a motivációk, a logikai rendszer" - a Jobbik IT ismét megemlékezett a kommunista diktatúrák áldozatairól. De milyen üzenete van ennek a jövő generációja számára? Interjú.