Véget vethet a hongkongi tüntetéseknek a kiadatást célzó törvényjavaslat visszavonása

Carrie Lam hongkongi kormányzó ma visszavonja azt a törvényjavaslatát, ami lehetővé tette volna egyes büntetőügyekben hongkongiak kiadását Kínának, írja az Index a South China Morning Postra hivatkozva.

A jogszabálytervezet visszavonását több kormányzati forrás is megerősítette. Pár napja kiszivárgott egy magánbeszélgetés felvétele, ahol Lam azt mondta, hogy a legszívesebben lemondana. Később cáfolta a távozására vonatkozó híreket. 

A hírre, ami vélhetően véget vet a hónapok óta zajló tiltakozásoknak és politikai válságnak, azonnal három százalékot erősödött a helyi tőzsdeindex.

A hongkongi tüntetések egyik vezéralakjával készült interjúnkat itt olvashatják:

Felbujtásért és nem engedélyezett demonstráción való részvétel miatt tartóztattak le - interjú a hongkongi tüntetések egyik vezéralakjával

Hetek óta hangos a média a hongkongi tüntetések, letartóztatások és utcai harcok miatt. A különleges jogállású terület konkrét ügyek mentén, de lényegében a kínai befolyás és hatalom ellen küzd. A tüntetések egyik vezéralakja Agnes Chow, akit telefonon értünk utol. Nem volt könnyű, hiszen sokáig éppen azért nem sikerült, mert a fogdában ült.