Sikeres üzletágat hozott létre a szemétkáosz: jó pénz van a behajtásokban

Sikeres üzletágat hozott létre a szemétkáosz: jó pénz van a behajtásokban

Szemétdíj-tartozást behajtó cégek profitáltak leginkább abból, hogy a lakosság sok helyen csak késve kapta meg a számlákat, majd fizetési nehézségeik keletkeztek. Aki nem fizeti rendesen a felgyülemlett rezsit, a behajtókkal nézhet szembe.

A napi.hu azt írja, országszerte kis családi vállalkozások csatlakoztak a behajtási bizniszhez, és a beszámolóik alapján remek évet zártak tavaly. Még 2018. januárban 7,6 milliárd forint értékű követelést adott át a Díjbeszedő Holding Zrt. vezette konzorciumnak a kukaholding, és megjelentek olyan cégek, mint a balkányi székhelyű Pepp and Cars Kft., ami egy éve még élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozott.

Beszámolója szerint 2017-ben 102 millió forintos bevétele volt, ami 270 ezres profitot eredményezett, 2018-ban viszont már 590 millió forintos forgalmat bonyolítottak, amiből 38 millió forintos nyereség jött össze Törő Norbertné tulajdonosnak – írja a lap.

Hozzáteszik: az is kérdéses, hogy jogszerű-e egy sor alvállalkozó felé kiadni a behajtásokat, hiszen így több százezer ügyfél személyes adatának védelme sérülhet.

A lap szerint Pest, Somogy, Zala, Veszprém és Fejér megyében a vecsési székhelyű Agenda Kontroll Kft. lett a követelésbehajtó. A cégnek a 2017-es 15 millió forintról 2018-ra 116 millió forintra ugrott a bevétele, a nyeresége pedig 2 millió forintról 17,2 millió forintra.

Csongrád és Békés megyében a BBK Hungary Kft. nevű cég munkatársai keresik fel személyesen az ingatlanhasználót az esetleges díjhátralék beszedése érdekében.  A cég sok egyéb tevékenységgel is foglalkozik, de eredményessége így is látványos: a 2017-es 47,7 millió forintról 2018-ra 128 millió forintra gyarapodott a forgalom. A profit pedig 5 millió forintról 38 millió forintra duzzadt

A Felsőszentiváni Plusz-Profit Bt. hátralékkezelőhöz Tolna megyén kívül még Bács-Kiskun és Baranya megye ingatlanai tartoznak. A vállalkozás 2017-ben még veszteséges volt, 2018-ban viszont már 7 millió forint profit jött össze 44 millió forintos forgalomból.

Heves, Nógrád és Komárom-Esztergom megye lakosai viszont a salgótarjáni székhelyű Easy to Train Kft. alvállalkozó munkatársaival találkozhatnak szemétdíj-ügyben. Itt igazán látványos a fejlődés, hiszen 2017-ben nem volt bevétele a cégnek, tavaly viszont már 37,6 millió forintnak örülhetett a három tarjáni tulajdonos

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig az amúgy nyíregyházi székhelyű RMRC Kft. lett a behajtásért felelős alvállalkozó: a cég tevékenységi körei között például a fodrászat is szerepel, 2017-ben még 2 millió forintos veszteséggel zártak, tavaly viszont már sikerült 4 millió forintos nyereséget realizálniuk – sorolják a cikkben.