Több tízezer bérlakással, lakhatási támogatással, adókedvezménnyel venné fel a harcot a Jobbik az elszabadult albérletárakkal

Z. Kárpát Dániel

A világörökségi helyszíneken fekvő és a műemlékekben található állami bérlakások bérlőinek szerződését a jövőben egy tervezett törvénymódosítás értelmében sokkal könnyebben fel lehet majd  bontani – írta meg kormányközeli értesülésekre hivatkozva a hvg.hu. A Miniszterelnökség a lap megkeresését válaszra sem méltatta, csupán a cikk megjelenése után, egy hisztérikus hangvételű közleményben tagadta le az elképzelést.

Z. Kárpát Dániel hétfői sajtótájékoztatóján „vérfagyasztónak” nevezte az állami bérlakásvagyon fideszes „bekebelezéséről” szóló híreket. Örömét fejezte ki, hogy a kormány saját állítása szerint ilyen módosítást nem tervez, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet is tarthatatlan. 

Bár most úgy tűnik, a kormány nem akarja maradéktalanul „felzabrálni” a bérlakásokat, a Budai Várban egyesek továbbra is 35-40 ezer forintos díjakért bérelhetnek ingatlanokat, de olyanra is találni példát, hogy 

„egy komplett lakosztályt huszonegynéhányezer forintért használhatnak kormányzati jó barátok és szövetségesek” 

A Jobbik alelnöke felszólította a kormányt, tegye átláthatóvá a bérlakás-rendszert, és nyissa meg mindenki, többek közt a családalapítást tervező magyar fiatalok előtt. Hozzátette: elengedhetetlenül szükséges a bérlakásvagyon bővítése is, ahogyan azt pártja a „Mi Várunk” programban lefektette. Ennek jegyében a Jobbik

  • évente több ezer bérlakást építene
  • felmérné az üresen álló ingatlanokat, és közfoglalkoztatás keretében lakhatóvá tenné ezeket
  • az adott település albérletárainak, illetve jövedelmi viszonyainak megfelelően 20 és 50 ezer forint közötti összeggel támogatnák az „indokolatlanul elharapózott albérletárak” kifizetésében a magyar családokat.
  • sávos rendszerben, a kerületi átlagos ingatlanárakhoz igazított különadót vetnének ki az EGT (Európai Gazdasági Térség -) államokon kívüliek által lebonyolított ingatlanvásárlások esetén, hogy „elvegyék a külföldiek kedvét” a tömeges ingatlanfelvásárlástól, amelynek komoly szerepe van az albérletárak egekbe szökésében. 
  • Az egyetemisták körében egyre mélyülő lakhatási válság leküzdése érdekében adómentességet biztosítanának azok számára, akik harminc év alatti, hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal számára adják ki lakásukat. 

„Bár a kormány a legnagyobb veszedelmet egyelőre letagadja, a be nem avatkozással,  az elszabadult albérletárak megtűrésével, a CSOK okozta árrobbanás tétlen szemlélésével már eddig is hatalmas károkat okoztak az országnak” 

 - szögezte le Z. Kárpát Dániel.