Az újságíróknak nem válaszol, csak arrogánsan tagadja az Orbán-kormány, hogy lenyúlnák a bérlakásokat (is)

Budapest, panoráma

A világörökségi helyszíneken fekvő és a műemlékekben található, állami bérlakások bérlőivel a jövőben simán fel lehessen mondani a bérleti szerződést, hogy ezeket a legexkluzívabb részeken fekvő, illetve patinás épületekben található ingatlanokat többé ne kelljen mélyen a piaci ár alatt kiadni – így módosulna a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvény a HVG birtokába került tervezet alapján.

A mostani, 1993-ban elfogadott lakástörvény értelmében az állami bérlakást bérlőkkel szemben csak precízen meghatározott esetekben, és akkor is számára kedvező feltételekkel, például csak általa is megfelelőnek tartott cserelakást biztosítva lehetett felmondani a bérleti szerződést. Ehelyett a tervezet szerint egy írásbeli felmondással, hat hónapos felmondási idővel úgy lehetne kitenni a bérlőt, hogy az ellene semmit nem tehet.

A HVG azt írja, megkereste az illetékes Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, akik azonban nem segítették a közvélemény tájékoztatását, nem válaszoltak a lap megkeresésére.

A kérdéssort a Miniszterelnökségnek is megküldték, akik egy közleményben arrogánsan tagadtak, ami annyira ciki, hogy szó szerint közöljük:

Álhír a hvg.hu-n, avagy a DK-tól a Jobbikig terjedő koalícióhoz a hvg.hu is csatlakozott

A hvg.hu annak érdekében, hogy a balliberális-szélsőjobboldali összefogás jelöltjeit segítse, hazugsággal vesz részt a választási kampányban.

A kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot.

A hvg.hu tisztességtelen politikai szándékát semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cikk megjelenését megelőzően, az újságírói etika legalapvetőbb szabályait figyelmen kívül hagyva meg sem kereste a Miniszterelnökséget.

Felszólítjuk a hvg.hu-t, hogy hagyjon fel az ál- és rémhírterjesztéssel, és tisztességesebb formákat keressen a balliberális-szélsőjobboldali ellenzék kampányának támogatására.

Szálló, követség?

A HVG szerint a könnyített felmondás lehetősége az állami bérlakásoknak egy meghatározott körére vonatkozna a tervezett törvénymódosítás alapján, amelybe beletartozik a budai Vár, az Andrássy út vagy a VIII. kerületi Palotanegyed is, valamint az UNESCO által nyilvántartott világörökségi helyszín, mely magába foglalja „a teljes Duna-part látképet, a várnegyedet és az Hősök teréig az Andrássy út történelmi környezetét”.

Jelenleg ezeknek a sokszor lerobbant állapotú ingatlanoknak a felújítása csak vinné a pénzt – teszi hozzá a lap –, mivel alacsony a lakbérük. A módosítással viszont

akár kormányzati vagy nagykövetségi épületként

vagy

egyéb, akár turisztikai (szálláshely), kereskedelmi célokra is használhatók lennének.

Az ötlet előzménye, hogy a lakástörvény bérleti jogra vonatkozó szabályaiba már beépítettek enyhítéseket abban az esetben, ha nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról van szó.

Mi pedig arra emlékeztetünk, a világörökségi területen fekvő, de nem állami tulajdonú ingatlanokra a Magyar Állam tavaly januárban elővásárlási jogot jegyeztetett be.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."