Egy napjuk lesz eldönteni a BKV-dolgozóknak, hogy elfogadják-e a cég által ajánlott "kánikulai pénz" összegét

BKV

Bértárgyalásokat kezdeményez a Budapesti Közlekedési Vállalatnál (BKV) az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A munkavállalók a "kánikulai pénz" kifizetését is várják, nyilatkozta az InfoRádiónak Naszályi Gábor.

A munkajogi érdekvédők elnöke szerint annak ellenére, hogy a BKV hivatalosan még nem kezdeményezte a bértárgyalás megkezdését, az EKSZ elindította a folyamatot. Naszályi azt is elmondta, mennyi béremelést szeretnének jövőre:

"Én úgy gondolom, hogy a bérkiáramlás 10 százalék fölötti. Tavalyról, illetve a 2019-es évről van egy 2 százalék körüli elmaradás, tavaly is 15-öt kértünk, ehelyett lett 8. Jövő évre is a prognosztizált emelés 10 százalék fölötti, kétszámjegyű lesz, úgyhogy mi hagyományosan is 15 százalék körül gondoljuk azt a szintet, ami szükséges volna."

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a BKV-nál az Egységes Közlekedési Szakszervezet

Szakszervezetünk, az Egységes Közlekedési Szakszervezet kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a 2019-es bérmegállapodással kapcsolatban. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet 2018. szeptember 11-én megfogalmazta béremelési igényét, amit el is juttatunk Önnek. Ennek ellenére csak november végén kezdődtek meg az egyeztetések. A felek közös célkitűzése volt a januári megállapodás.

Az elnök hozzátette: a munkavállalók várják a szakszervezet szerint megígért "kánikulai pénzt", amelyről

még csak megállapodástervezet jött létre, ebben viszont semmi konkrétum nem szerepelt.

"Eszerint az ajánlat szerint a vizsgált időszak szeptember 15-ig tartott volna, és szeptember 20-30. között jött volna létre egy megállapodás. Legutóbb úgy nézett ki, 19-én lesz az egyeztetés, de múlt csütörtökön nem volt ilyen"

- nyilatkozta Naszályi. Hozzátette:

"Semmilyen konkrét tény, adat nincs, nem hajlandó a vállalat rendelkezésünkre bocsátani sem azt, hogy egyáltalán ki részesülne ebből, sem az összeget. A tárgyalás pedig át lett téve 30-ára."

Naszályi szerint,

ha a munkavállalók azt szeretnék, hogy ezt a pénzt még október elején kifizessék nekik, akkor el kell fogadniuk a BKV ajánlatát.

180 milliót költött a BKV a klímákra, mégis ájuldoznak a buszokon a kismamák - Hamarosan kiderülhet, mire is ment el ennyi pénz

A napokban többször is beszámoltunk arról, hogy a Közlekedő Tömeg Egyesület látványos akció keretében hívta fel a figyelmet a BKV egyes buszjáratain uralkodó embertelen hőségre. A klímaberendezések sorozatos meghibásodásáról portálunk a BKV-t is megkérdezte, és enyhén szólva sem kaptunk kielégítő válaszokat. A BKV sajtóosztályát azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy: