Végre felújítják a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét és homlokzatát

Közbeszerzési pályázaton keres kivitelezőt a MÁV a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének és homlokzati falainak felújítására, illetve azok állagmegőrzésére – áll a Közbeszerzési Értesítőben.

A pályázat nyertesének fel kell újítania, illetve ki kell javítania a vágánycsarnok, a pénztárcsarnok és a McDonald's tetőszerkezetét, valamint a kapcsolódó üvegszerkezeteket.

Emellett a cégnek a homlokzati hat kisebb toronytető műemléki felújításával, a teljes tetőhéjazat cserével, a faszerkezeteinek lecserélésével és a fémszerkezetek javításával is számolnia kell.

A projekt során a csarnok két végén lévő üveg függönyfalakat is rendbe teszik, a csapadékvíz elvezetőrendszert pedig részlegesen átépítik - remélhetőleg úgy, hogy ezt követően már ne ázzon be a csarnok.

A munkálatok idejére a vágánycsarnokot fél évre "kivonják a vasúti forgalomból", a pályaudvar többi része viszont zavartalanul üzemel majd.

A Nyugati épületén egyébként 1877-es megépülése után csak 1978-ban végeztek teljeskörű felújítást, amit 1979-re fejeztek be, azóta viszont nem került sor hasonló munkálatokra.

A MÁV elnök-vezérigazgatója, Homolya Róbert korábban már elismerte, hogy a pályaudvar épülete kritikus állapotban van:

Elismerte a MÁV: kritikus a helyzet a Nyugati pályaudvaron

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva jelentette ki: "A Nyugati pályaudvaron a helyzet kritikus, az elmúlt hetek esőzései ismét tanúbizonyságot adtak arról, hogy a tetőszerkezet megérett a cserére." A vasúttársaság vezetője szerint ezúttal is jellemző volt, hogy az utazóközönségnek a csarnokban is esernyővel kellett várakoznia.