Kemény hangvételű levélben kérik számon amerikai szenátorok Trumpék budapesti nagykövetét

Kemény hangvételű levélben kérik számon amerikai szenátorok Trumpék budapesti nagykövetét

Tíz amerikai szenátor, köztük két demokrata elnökjelölt-aspiráns (Bernie Sanders és Cory Booker), valamint egy kongresszusi képviselő számonkérő levelet küldött David Cornstein budapesti nagykövetnek - írja a 24.hu.

A politikusok a Budapestre költözött, orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank miatt aggódnak, amelyet Washingtonban többen is az orosz hírszerzés meghosszabbított kezének tartanak. A szenátorok a sajtószabadság helyzetére is kitértek, a hírek szerint Cornstein biztosítékot kért a Magyarországon újra elérhető Szabad Európa Rádiótól arra vonatkozóan, hogy nem jelennek meg negatív hangvételű anyagok az itthoni helyzetről. Ha ilyen kérés valóban elhangzott, úgy tűnhet, hogy Corsteint sem érdekli különösebben a kormányfüggetlen magyar média helyzete.

Az IMF-hez hasonló mentességeket kap Putyin KGST-bankja

A költségvetési intézmények kormányirányítás alá helyezésére, valamint az oligarchák vagyonának egyben tartására alkalmas vagyonkezelő alapítványok mellett a közvélemény viszonylag kevés figyelmet szentelt a szakzsargonban csak „KGST-bankként" emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, NBB) központjának Budapestre költözéséről rendelkező törvényjavaslatnak. A multinacionális pénzintézetet 1970-ben alapították moszkvai székhellyel, jelenlegi legnagyobb tulajdonosa Oroszország.

Sandersék nem csak a nagykövetnek, hanem az amerikai kormánynak is elküldték a nyolc pontban összefoglalt kérdéseket:

  1. Az USA jelezte-e a magyar hatóságoknak a fenntartásait amiatt, hogy az NBB Moszkvából Budapestre, egy NATO-tagország fővárosába teszi át a székhelyét?
  2. Biztosította-e a nagykövetet Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy az NBB alkalmazottai nem kapnak automatikusan diplomáciai mentességet és hogy minden, vízum kiváltására kötelezett személyt alaposan átvilágítanak a magyar titkosszolgálatok? Ha igen, mikor biztosította Cornsteint erről és ezt megerősítette-e más hivatalos személy a kormány részéről a nagykövetnek vagy a nagykövetségnek?
  3. A nagykövetség értékelése szerint a magyar titkosszolgálatok alkalmasak az átfogó vizsgálatra és ellenőrzésre, hogy kiszűrjék a potenciális orosz titkosszolgákat Magyarországon? Ha alkalmasak, hajlandók is elvégezni ezt a feladatot?
  4. A magyar titkosszolgálat felvette a kapcsolatot az amerikai kollégáikkal az NBB és annak alkalmazottainak magyarországi tevékenységével kapcsolatban?
  5. Cornstein nagykövet aggódik a magyar titkosszolgálat tevékenységével kapcsolatban, tekintve a magyar kormány kapcsolatát Moszkvával?
  6. Egyetért abban a nagykövet a magyar kormánnyal, hogy az NBB nem orosz bank, figyelembe véve a pénzintézet döntési mechanizmusát?
  7. Találkozott a nagykövet vagy a nagykövetség bármely alkalmazottja a Szabad Európa Rádió (SZER) vagy annak tulajdonosának képviselőjével a Budapestre történő visszatérést illetően? Ha igen, a nagykövet vagy valamelyik nagykövetségi alkalmazott megpróbált beleszólni az SZER által készített tartalomba?
  8. Cornstein hivatalba lépése óta mit tett a budapesti amerikai nagykövetség azért, hogy ellensúlyozza az Orbán-kormány szabad sajtóra irányuló nyomását?