Borkai ellenfele mérsékeltről határozottabb hangra váltott: a fideszes polgármester elárult mindent

Glázer Tímea

Meglehetősen éles váltások vannak a Demokratikus Koalíció kommunikációjában Borkai-ügyben. Kedden az Azonnali miniinterjúja alapján megírtuk, hogy a győri ellenzék DK-s polgármesterjelöltje, Glázer Tímea meglepő kijelentéseket tett Borkai Zsoltról. Glázer akkor még azt mondta, hogy a Borkairól kiszivárogtatott képekkel és videókkal nincs dolga a politikának, azt is hozzátette: a fideszes városvezető „mindig tisztességesen és korrektül segítette” a munkáját. Az ATV műsorában Dobrev Klára megvédte párttársának meglehetősen megosztó nyilatkozatát. A DK EP-képviselője szerint Glázer Tímea szavai nem kiállást jelentenek Borkai mellett, „hanem a politikának egy kicsit a védelme”. A fideszes városvezető botrányos életvitelére célozva azt is megjegyezte: az, ahogy a magánéletben a politikus viselkedik, nem tartozik a nyilvánosságra.

Ehhez képest, Glázer Tímea egy most közzétett videón – amit az Index vett észre - már keményebben fogalmaz Borkai botrányáról.

 

 

Arról beszél, hogy eddig csak azért nem reagált személyesen, mert nem akarta elhinni, hogy

„a magát családapaként, konzervatív keresztényként népszerűsítő polgármester az ellenkezőjét csinálja, annak, mint amiről beszélni szokott”.

Állítása szerint azért várt, mert jelöltként

„felelősen akart cselekedni, és biztos akart lenni abban, hogy a történet nem rosszindulatú szóbeszéd vagy nem lejáratás, hanem a színtiszta igazság. De Borkai beismerése után a történethez semmilyen kétség sem férhet.”

Ezzel a magyarázattal csak az a gond, Borkai már hétfőn elismerte, hogy ő látható félreérthetetlen helyzetekben a kiszivárogtatott képeken és videókon, míg Glázer Tímea kedden nyilatkozott mérsékelten elítélően az Azonnalinak.

Glázer most viszont már határozottabb, és azt mondja, csalódott Borkaiban, aki

„elárult mindent, amit valaha mondott: hűséget, családot, jó erkölcsöt, tiszta kezűséget”.

Bár eddig ő és Dobrev Klára is azt mondta, hogy Borkai videóival nincs dolga a politikának, időközben megváltozhatott az álláspontjuk, és Glázer már arról beszél: a történet egy részével Borkainak a saját családjával kell elszámolnia, őket sajnálja, de az már rájuk, győriekre is tartozik, hogy a polgármester ezek után „hogyan fog a polgárok szemébe nézni”.

Glázer szerint botránya után Borkai már nem lehet minden győri polgármestere, mert

„hogyan nézhetne a szülők szemébe egy tanévnyitón, ki fogadná el a város kitüntetéseit?”.

Azt azonban még sem kéri Borkaitól, hogy lépjen vissza, mert szerinte ennek semmi esélye, mivel a polgármester

„nem hajlandó szembenézni a tetteivel, és nem akar a szégyen ellen tenni semmit”.

Glázer arra kéri a választókat, hogy most vasárnap mossák le szavazatukkal a „gyalázatot”.

Önkritikát gyakorolva azt is elismerte, feltehetően sokan nem értenek vele mindenben egyet, és nem mindenki rokonszenvezik vele, városvezetői tapasztalata sem éri el Borkai Zsoltét, de legalább „nem hozna ilyen szégyent a városra”. A személyes tisztességet és alázatot ajánlotta magából a választók figyelmébe.

Győrben emellett az is zavart okozott, hogy a Borkai-botrány kellős közepén a győri jobbikos jelöltek felrúgták az ellenzéki együttműködést. A Jobbik azonnal reagált és lépett, a renitensek tagságát felfüggesztették, ellenük etikai eljárást indítottak, valamint az ellenzéki párt kiállt az ellenzéki együttműködés mellett. Közben a győri ellenzék közös tüntetést szervez Borkai Zsolt korrupciós és egyéb ügyei miatt a választás előtti napra, október 12-re, Győrben.