Ez még a választási eredménynél is jobban fájhat a Fidesznek

A Népszavának vidéki fideszes politikusok nyilatkoztak az elhibázott kampányról és a váratlan választási eredményről. 

"Amikor kirobbant a Borkai-botrány, összeültünk, s megbeszéltük, hogy lépni kellene valamit, nehogy ránk is boruljon a szarból, de Pestről az a válasz jött, nem kell foglalkozni vele, ez a győriek ügye, nekünk nem árthat semmit. Erre tessék, vasárnap egy olyan választókerületben veszítettem simán, melyet korábban kétszer meggyőző fölénnyel hoztam" – ezt állította a lapnak egy vesztes dunántúli fideszes képviselő.

Elszivárgott aktivisták

A Népszava egyik forrása viszont talán egy még fontosabb jelenségre hívta fel a figyelmet: úgy tűnik, hogy fogyatkozik a Fidesz legendásan masszív és aktív aktivista hálózata.

"Az eddig bevált, bevett sémák szerint dolgoztunk, de a korábbiakhoz képest feleannyi aktivistával, ugyanis sokan elszivárogtak az elmúlt években. Pedig korábban mindig figyelt az aktivistákra a központ, a munkájukért nemcsak egy közös vacsorát kaptak, mint tavaly a parlamenti voksolás után, hanem volt egyendzseki, esernyő, bulik, a csapatok vezetőit pedig meghívták az eredményváróra. Ahová legutóbb már csak a helyi fontos emberek mehettek, akik pedig végigdolgozták a kampányt, kaptak egy köszönőlevelet. A magam részéről nem is csodálom, hogy elkeseredtek vagy megsértődtek"

- sorolta a problémákat.

Emellett ráadásul sok helyen el is számolhatták magukat a Fidesznél:

"Budapestről folyamatosan azzal jöttek, hogy az ellenzéki összefogást nem úgy kell számolni, hogy összeadjuk a benne szereplők támogatottságát, mert a felmérések szerint a jobbikosok nagy része nem fog a bakoldaliakra szavazni, hanem otthon marad. A Facebook-bejegyzések alapján viszont mi nem ezt tapasztaltuk, és a kampányban is látszott, sokkal jobban érdeklődnek az emberek a választás iránt, mint korábban.

Óriási csapda és lehetőség - még profitálhat is a Fidesz Karácsony győzelméből

Karácsony Gergely győzelme és az ellenzék előretörése régi/új helyzetet teremtett: a következő években mind Orbánék, mind a most győztes ellenzék veszélyes aknamezőn lépdel, ugyanis a kormányoldal nem politizálhat erőből, Karácsonyéknak pedig kevés lesz az ellenálló politika és retorika.

A Borkai-ügyről is meg volt a véleménye az egyik forrásnak:

"Szerintem nagyon rosszul kommunikálták a történteket a központban, az elhallgatás csak olaj volt a tűzre, hiszen így az emberek csak az ellenzéki portálokról kaptak tájékoztatást – vélekedett. – Meg is lett az eredménye, a 12 helyből eddig nyolc volt a mienk, most négy"

Még keményebben nyilatkozott egy másik fideszes politikus, aki szerint 

"A kampányra is kevesebb pénz jutott végül, mint ígérték, és igazából országos húzónév sem jött el hozzánk, csak olyanok, akikről az átlagszavazó talán nem is hallott. Mari néninek semmit sem mond egy államtitkár neve. Látszott, hogy elsősorban Budapestre fókuszálnak, Tarlóst kellett nyomni, úgy tűnt, el sem tudják képzelni, hogy vidéken ki lehet kapni".

Az önkormányzati választás eredményei elérhető közelségbe hozták a rezsimváltást

A tegnapi önkormányzati választás átrajzolta a politikai erőviszonyokat, stratégiai irányt mutatott az ellenzéknek a kormányváltás célja felé, megtörte a Fidesz 2006 óta tartó győzelemsorozatát az országos választásokon, és rámutatott az Orbán-rendszer gyenge pontjára. Az ellenzék terepet, felelősséget, eszközöket kapott az építkezésre és a kormányváltó alternatíva kimunkálására.

"Elgőgösödtünk"

Talán a legfrappánsabban egy egri értelmiségi fogalmazta meg a meglepő választási eredményeket:

"Elpuhultunk. Elkényelmesedtünk. Elgőgösödtünk. Mondjam még? 

– magyarázta a lapnak vasárnap éjszaka. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

sss
2019. december 12. | 10:22
1
1
sss
2019. december 11. | 16:51
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
Az Országgyűlés döntése értelmében mostantól a Jobbik alelnöke vezeti az egyik legfontosabb bizottságot.

Egy olasz, mások által művésznek mondott furfangos furkó a művészet jegyében egy banánt ragasztott egy falra, amit egy másik, mások által művésznek mondott úr leszedett és megevett, magától értődő módon: a művészet jegyében.

Természetesen egyik sem számít művészetnek, műalkotásnak, csak egy banánnak és evésnek.

Amivel ugyanakkor jó kis üzletet lehet csinálni: a művészetnek hívott banánnal a kitaláló eddig csaknem 400 ezer dollárt keresett, vagyis vannak olyan idióták a világban, akik értik a "globális kereskedelem szimbólumának" szánt banánt.

Aki kíváncsi az érdemtelen emberek nevére és érdemtelen tettükre, ide kattintson.