Kiszállt Matolcsy unokatestvére a bedőlt NHB Bankból, vietnami az új tulaj

""

Augusztus 27-én megváltozott a március óta végelszámolás alatt álló NHB Bank fő tulajdonosa - írja az Index a Céginfo.hu alapján. Az eddigi tulajdonos, a Szemerey Tamáshoz tartozó BanKonzult Kft. volt, a botrányos körülmények közt csődbe jutott pénzintézet az eladás után a Solar Gold Aranykereskedelmi Zrt.-hez került.

A vállalat két képviselője egy német lakcímmel rendelkező magyar, illetve egy vietnámi lakcímmel rendelkező francia-vietnámi üzletember. Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculiert a 444.hu szerint a vietnami lapok a Panama-iratok érintettjei között emlegetik. 

A Matolcsy György-féle Nemzeti Bank nem vizsgálja, hogy belső információk alapján vették-e ki pénzüket Matolcsy György gyerekei

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője azonnali kérdésében arról érdeklődött Matolcsy Györgynél, hogy a Magyar Nemzeti Banknál folyik-e vizsgálat az NHB Bank bedőlése kapcsán. Ha igen, akkor tudni-e arról, hogy ki adta ki azon információkat, amelyek alapján a bankból Matolcsy hozzátartozói - konkrétan a gyerekei - kimenekítették a befektetéseiket.

A Növekedési Hitelbank volt az a kormányközeli pénzintézet, amely Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás nevén volt és annak ellenére jutott csődbe pár év alatt, hogy rengeteg állami szereplő tartotta náluk a megtakarítását.

Arról, hogy az NHB csődbe mehet, rejtélyes módon előre tudhattak a jegybankelnök fiai és barátaik: 17 cég nyitott új számlát egy másik pénzintézetnél nem sokkal azelőtt, hogy az MNB korlátozta a kifizetéseket. Ugyanígy a jegybanki alapítványok egyik cége is épp időben lépett le a jegybankelnök rokonához tartozó pénzintézettől.