Több mint tízmilliós kárt okozott az adófizetőknek, de semmi gond: felmentették

760 alkalommal bliccelt, vagyis károsította meg a MÁV-ot, pontosabban, lopta meg az államot, még pontosabban:

ennyiszer lopta meg az adót fizetőket. 

A bíróság szerint ez viszont nem bűncselekmény, csupán szerződésszegés.

Bár korábban egy év börtönre és három év közügyektől való eltiltásra ítélték nagyobb kárt okozó és folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás miatt, másodfokon felmentette a Budapest Környéki Törvényszék azt a férfit, aki 2011 májusától öt éven keresztül, legalább 760 alkalommal jegy nélkül utazott a Nagykáta-Budapest közötti vasúti vonalon - írja a 24.hu.

A férfi ezen cselekményeivel 870 ezer forint, pótdíjazása alapján 11 millió forintos kárt okozott a MÁV Zrt.-nek.

Az első fokú tárgyalás során a bliccelő elismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is.

A bliccelőt korábban már elítélték jelentős kárt okozó csalás, valamint közokirat hamisítás miatt, mely büntetések végrehajtását felfüggesztették. A férfi jelen cselekményét a büntetések felfüggesztésének hatálya alatt követte el.

A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság a kialakult bírói gyakorlattal összhangban azt a döntést hozta, hogy a bliccelő cselekménye 

csalás bűntetteként nem értékelhető. 

A menetjegy megváltásának elmaradása jelen esetben a MÁV Személyszállítási Üzletszabályzatában írt feltételek megszegése, ami polgári jogi szerződésszegés és nem értékelhető büntetőjogi kategóriaként.

Mindezekre tekintettel a másodfokú bíróság a férfit a folytatólagosan elkövetett csalás vádja alól felmentette és mellőzte a szabadságvesztés kiszabásáról és végrehajtásáról, valamint a közügyektől való eltiltásról szóló rendelkezéseket. Az ítélet jogerős.