Hétpárti egyeztetést akar az LMP a szociális dolgozók érdekében

Hétpárti egyeztetést akar az LMP a szociális dolgozók érdekében

Valamilyen nehezen magyarázható oknál fogva, az Orbán-kormány ellenségesen bánik a szociális szférával. Megdöbbentő módon,

bürokratikus eszközökkel meggátolták azt is,

 hogy az egyébként alulfizetett dolgozók sztrájkolhassanak a tegnapi napon. Miközben a követeléseiket sem teljesíti a kormányzat.

A kormány nem hajlandó megállapodni a sztrájkra készülő szakszervezetekkel az elégséges szolgáltatásokról, ezáltal ellehetetlenítik a szociális ágazatban dolgozók érdekérvényesítését - hangsúlyozta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki párt ezért hétpárti egyeztetést kezdeményez, hogy előregördítsék a lehetőségét annak, hogy a szociális szférában dolgozók érdekérvényesítési joga ne sérüljön és létrejöhessen egyfajta sztrájkminimum, hogy kifejezhessék az érintettek, milyen problémákkal, nehézségekkel küzdenek munkájuk során, illetve jelezzék a kormány felé a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak követeléseit. 

A szociális és az egészségügyi bértábla egyesítését követeli a kormánytól az LMP

Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján újra aktuálisnak nevezte szociális bértábla rendezését, ugyanis a szakszervezetek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) folytatott bértárgyalások "nem vezettek semmilyen eredményre". A három nagy állami ágazatból a szociális bértábla a legalacsonyabb, átlagban egy gyógypedagógus nettó 130 ezer forintot keres, az ágazatban dolgozók 80 százalékának fizetése nem éri el 200 ezer forintot - mondta.

A hétpárti egyeztetésre az LMP tervei szerint jövő héten kerülne sor.

Már csak az a kérdés, hogy a hatodik, hetedik párt, azaz a Fidesz és a KDNP résztvesz-e a tárgyalásokon.