Hongkong csatatér

Hongkong csatatér

Hongkongban huszonhárom héttel ezelőtt törtek ki tüntetések a kiadatási törvény miatt. A demonstrálók azóta sem adták fel, sőt, a városállam lassan csatatérré változik. Molotov-koktélokkal harcolnak az utcán, rendőrőrsre támadtak, míg a hatóságok ostrom alá vették a műszaki egyetemet.

A kiadatási törvény módosítása nagyjából fél évvel ezelőtt került napirendre Hongkongban, Chan Tong-kai esete miatt. A 20 éves hongkongi férfi 2018 februárjában, Tajvanon gyilkolta meg várandós barátnőjét, miután megtudta, hogy egy másik férfi az apa. Chan visszatért Hongkongba, de államközi egyezmény híján Tajvan hiába kérte kiadatását.

A férfi Hongkongban börtönbe került, 18 hónap után idén októberben szabadult, de ott nem emelhettek vádat ellene a Tajvanban elkövetett gyilkosság miatt.

A hongkongi kormány törvényjavaslata úgy módosította volna a jelenlegi jogszabályt, hogy azoknak is kiadhattak volna szökevényeket, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezményük. Itt nemcsak Kínára, hanem Tajvanra és Makaóra is gondolni kell.

Hongkongban viszont attól tartanak, hogy Peking ennek a segítségével lehetetlenítené el a politikai aktivizmust, sőt, egyes vélemények szerint Kína nyomására került terítékre a javaslat. Az erről szóló szavazást a tüntetések hatására felfüggesztették.

Chan azóta arról is beszélt, hogy feladja magát Tajvanon, de ehhez nem volt meg a közös jogi keret. Szabadlábra kerülése után bocsánatot kért a hongkongi lakosságtól. Októberben Tajvan és Hongkong összebalhézott az ügyön, egymást vádolták azzal, hogy politikát csinálnak egy jogi kérdésből.

A tüntetések szempontjából októberre már bőven nem számított az eredeti történet, sokkal inkább általános tiltakozássá váltak a megmozdulások a tüntetők szerint Peking-párti Carrie Lam-féle kormányzat és a növekvő kínai befolyás ellen.

Az egyre nagyobb (néha kétmillió fős) demonstrációkkal a levegőben lógott a kínai beavatkozás lehetősége:

A hongkongi kormányzó nem zárja ki a kínai hadsereg beavatkozását

Carrie Lam hongkongi kormányzó arra figyelmeztetett kedden, hogy a kínai hadsereg beavatkozhat, ha a demokratikus reformokat követelő, a várost hónapok óta béklyóban tartó "felkelés" elfajul, de a hongkongi kormány szerinte még mindig táplálja a reményt, hogy a válság magától rendeződik.

Korábban is láthattunk erőszakos jelenetekről felvételeket, például a hongkongi metrón történt eseményekről, rendőri brutalitásról, vagy épp reptérfoglalásról, de hétvégére minden eddiginél súlyosabbá vált a helyzet.

Barikád és ostrom

A hongkongi műszaki egyetem területén főleg diáktüntetők barikádozták el magukat, a hatóságok gyakorlatilag ostromgyűrűt vontak az épület köré, de nem tudtak bejutni. A rendőrök egy páncélautóval rontottak a barikádoknak, amit a demonstrálók Molotov-koktélokkal fogadtak és sikerült is visszaverni a behatolási kísérletet.

A hír hallattára többezer ember indult éjszaka az egyetemhez, hogy felszabadítsák az ostrom alól, egy másik csoport egy rendőrőrsre támadt, hogy a hatóságok kénytelenek legyenek megosztani erejüket és figyelmüket.

A tüntetők íjakkal is célba vették a rendőröket, ezek, és a Molotov-koktélok hatására lehetőségként merült fel az éleslőszer használata is:

Nyíllal lőttek rendőrökre egy hongkongi tüntetésen, éles lőszer bevezetésével válaszolhatnak

A hongkongi rendőrség hétfőn bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja, miután a kormányellenes tüntetők is "halálos fegyvert" használtak vele szemben. Az MTI szerint a bejelentés előzménye, hogy a demonstrációk központjává formálódott műszaki egyetemnél vasárnap egy rendőrt nyílvessző sebesített meg a lábán.

Az egyetem környéki összecsapásokban többen megsérültek, aki elhagyta a területet, azt azonnal letartóztatták és egy téren gyűjtötték össze őket. Kivételt csak azokkal tesznek, akik rendelkeznek újságíró-igazolvánnyal.

Városszerte jellemzővé vált, hogy a tüntetők Molotov-koktélokkal harcolnak a páncélozott rendőrségi járművek ellen, az egyetem területéről sebtében barkácsolt katapulttal is célba vették a páncélosokat.

Végül a rendőrök vasárnap éjfél körül sikeres támadást indítottak, bejutottak az egyetemre és letartóztatásokba kezdtek, magyar idő szerint ma hajnalban arról cikkezett a South China Morning Post, hogy körülbelül száz ember még mindig a műszaki kampuszon van, de helyzetük egyre kritikusabb a fogyó élelem és víz miatt, miközben néhányan sikeresen kiszöktek a rendőrségi gyűrűn.

Hongkongban eddig közel 4500 embert vettek őrizetbe, a rendőrök 18 esetben alkalmaztak éleslőszert, 1700 ember sérült meg, köztük 450 rendőrrel.