2012 után újra magyar műholdak az űrben

Rocket Lab
Rocket Lab

Egy héttel ezelőtt még elhalasztották az indítást, de pénteken már sikeresen fellőtték az új-zélandi Māhia-félszigetről a Rocket Lab amerikai magáncég Electron névre keresztelt rakétáját.

A Running Out Of Fingers misszió egy japán műholdat és a skót Albapod v2 műholdplatformját viszi, hat zsebműholddal.

Ez számunkra azért különösen fontos, mert a platformon két magyar gyártású nanoműhold is utazik, ami azt jelenti, hogy 2012 és a Masat-1 után a SMOG-P és az ATL-1 lesz a következő két magyar műhold az űrben.

A SMOG-P-t a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztette, 5x5x5 centiméteres, az ATL-1 magánfinanszírozású, 5x5x10 centiméteres.

Négy jelöltből választhatják ki az űrállomásra érkező első magyar űrhajóst

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az RTL Klub kérdésére tisztázott néhány részletet a Nemzetközi Űrállomásra küldendő magyar űrhajóssal kapcsolatban. A tárcavezető közölte: a következő 3 évben 10 milliárd forintot költ arra a kormány, hogy 2024-ben sikerüljön az áttörés, és magyar asztronauta is személyesen végezzen kutatásokat a Nemzetközi Űrállomáson.

A SMOG-P feladatai:

  • bizonyítani a zsebműholdak életképességét
  • RF-spektrumanalizátor segítségével a Földet körülvevő űr elektromágneses szennyezettségéről térképet készíteni
  • az ionizáló dózismérővel a napszéltevékenység műholdra gyakorolt hatását elemezni

Az ATL-1 feladatai:

  • új fejlesztésű, speciális hőszigetelő anyag tesztelése
  • a DVB-T rádióspektrum monitorozása

Érdekesség, hogy a 75 kilogrammos japán műholddal gömb alakú szemcséket fognak a légkörbe lövöldözni, így létrehozva mesterséges hullócsillagokat.

Sokkal több mindent köszönhetünk az űrkutatásnak, mint gondolnánk

HajócsiszolásA tengerjáró hajókat bizonyos időnként meg kell tisztítani az utazások során összeszedett dolgoktól, például a hajótestre ragadt kagylóktól. Az újrafestések előtt is le kell csiszolni a régi réteget, de a korróziót is így távolítják el róluk. Ez egy rendkívül poros és ezáltal az egészségre kifejezetten káros feladat, arról nem is beszélve, hogy meglehetősen hosszú ideig tart, ha kézierővel állunk neki.

(Index)