Exit poll: Abszolút többséget szerzett a kormányzó brit Konzervatív Párt

Boris Johnson

A brit Konzervatív Párt valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a választóhelyiségek zárásának pillanatában, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint.

 

A három legnagyobb brit médiatársaság, a BBC, az ITV News és a Sky News megbízásából az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok 368 alsóházi mandátumot szereztek, 50-nel többet, mint a 2017-ben tartott előző választáson – írja az MTI.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt frakciójának létszáma 86 fővel haladná meg az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámát.

Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell. A konzervatívok 1983 óta nem értek el ilyen jó választási eredményt. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciója 191 fős lehet, 71 képviselővel kisebb, mint eddig.

Boris Johnson valószínűleg megnyeri a választást, de nagy győzelemre van szüksége

Ma a végeláthatatlan Brexit-viták után előrehozott választást tartanak Nagy-Britanniában, ami legalább annyira szól a kilépésről, mint a pártszimpátiáról. A felmérések szerint a konzervatívok nyerhetnek, de Boris Johnson győzelem esetén is nehéz helyzetbe kerülhet a parlamentben. Brit választási előzetesünkben Szabó Barnabást, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóját kérdeztük.