A Fidesz feltartott kézzel veszítheti el újra Dunaújváros térségét: indul az időközi választás ajánlásgyűjtése

A Fidesz feltartott kézzel veszítheti el újra Dunaújváros térségét: indul az időközi választás ajánlásgyűjtése

Péntekig minden választópolgárnak meg kellett kapnia Fejér megye 4-es számú választókerületében a februári időközi országgyűlési választás kitűzéséről szóló értesítőt, a jelöltek szombaton kezdhetik gyűjteni a választók ajánlásait. A Fidesz-KDNP-nek olyan rosszak a kilátásai, hogy gyakorlatilag el sem indulnak a választáson.

A Fejér megyei 4-es számú (a megye keleti felét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert az itt tavaly áprilisban egyéni mandátumot szerző jobbikos Pintér Tamást októberben Dunaújváros polgármesterévé választották, és - mivel a két tisztség összeférhetetlen - a politikus lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról. Egyéni mandátum esetében pedig új választást kell kiírni, nem lehet a választási listáról pótolni a képviselőket.

Az ellenzéki pártok már novemberben bejelentették, hogy Pintér helyére a képviselő korábbi munkatársát, a jobbikos Kálló Gergelyt ajánlják. Pintér Tamás azt mondta, feltételként szabta meg, hogy olyan személy vegye át helyét az Országgyűlésben, akiről tudja, hogy

hazaszeretetével, tenni akarásával tovább tudja vinni azt az erőt és lelkesedést, amivel eddig ő képviselte a választókerületet.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság eddig tíz pártot vett nyilvántartásba a választásra, ezek közül hiányoznak a kormánypártok:

Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Tiszta Energiával Magyarországért Párt, Nemzeti Zöld Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Magyar Szocialista Párt, Lehet Más a Politika, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt, Demokratikus Koalíció.

A Kálló Gergelyt bemutató sajtótájékoztatón viszont már korábban képviseltette magát az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a DK, a Párbeszéd és Momentum is.

Kálló Gergely: „Az itt élők nyugalmat és őszinteséget érdemelnek, nem pedig hazudozást és árokásást"

Tényleg igazak azok a vádak, miszerint a Jobbik mostani dunaújvárosi jelöltjének fogalma sincs a választókörzet viszonyairól? Kálló Gergellyel arról beszélgettünk, milyen tervekkel és reményekkel vág neki a 2020. február 16-ai időközi országgyűlési választásnak. A közösségi média városi fórumait böngészve láthatunk olyan véleményeket, melyek szerint a helyiek érdekét csak helyi jelölt képviselheti megfelelően az Országgyűlésben, ön pedig nem helyes-töves dunaújvárosi.

Az időközi választáson indulni szándékozó jelölteknek ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást. A jelölteket január 10-én 16 óráig lehet bejelenteni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

A választás 2020. február 16-án lesz. Dunaújvárosban október 13-án az ellenzék tízből tíz egyéni körzetet megnyert, így nem csoda, hogy a kormánypártok gyakorlatilag szó nélkül nézik végig az időközi választás kiírását és annak várható eredményét.