A köztévében is a környezeti katasztrófákra figyelmeztetnek

klímatüntetés
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nagy erdőtüzek, vízhiány és gyakoribb trópusi ciklonok jellemezték az évet - árnyalta a hivatalos kormányzati kommunikációt Juhász Árpád geológus az állami tévén.

Emlékezetes, bár még mindig gyakoriak a - bárgyú és nevetséges - klímaváltozást tagadó/bagatellizáló kiszólások, azért a kormánypártok támogatták, hogy az LMP klímavészhelyzetről szóló javaslata a parlament elé kerüljön. Ez az ébredési folyamat odáig jutott, hogy még maga Orbán Viktor is arról beszélt az úgynevezett ünnepi interjújában, hogy a klímavédelem fontos, bár szerinte drága is - mindenesetre amíg korábban úgy tartotta, hogy a környezetvédelem egy baloldali issue, azért érezhető a fejlődés.

Visszatérve, Juhász Árpád a kormánypárti nézőket elsősorban a nagy erdőtüzekre figyelmeztette. Példaként említette, hogy Ausztráliában három hónapja képtelenek megbirkózni a lángokkal, de Szibériában, a mediterrán térségben és Chilében is komoly tüzek pusztítottak.

Mint mondta: annyira szárazak az erdők, hogy a nagy erdőtüzekkel, főleg ha erős szél is társul hozzájuk, a modern technika ellenére nem lehet mit kezdeni.

Komoly problémának nevezte a vízhiányt, amelyre példaként említette, hogy egy Indiában ötmilliós városba kellett tartálykocsikkal vinni a vizet. Ez a szakértő szerint egyértelműen kapcsolatban van a globális felmelegedéssel.     Világszerte egyre gyakoribbak az aszályok, egyre több az extrém meleg napok száma - emelte ki.

Hozzátette: vannak olyan katasztrófák - például földrengések, vulkánkitörések - amelyek kialakulását az emberek nem befolyásolhatják, és azokat nem is tudják előre jelezni.

Ebből a szempontból csendes volt az év, viszont látható, hogy a nagy trópusi ciklonok - hurrikánok, tájfunok - gyakoribbá válnak és kitolódik a szezonjuk. Ezek azonban kialakulásuktól kezdve követhetők, így a lakosságot fel lehet készíteni rájuk - mondta.

Klímavészhelyzetről döntött az Európai Parlament

Nem nagyon akaródzik az ünnepi meghittség hangulatából visszatérni a hírek világába, az úgynevezett valóságba.