Klímavészhelyzetről döntött az Európai Parlament

Klímavészhelyzetről döntött az Európai Parlament

Éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön.

Miért harcoljunk egy olyan jövőért, amiről úgy gondoljuk, hogy rossz és kilátástalan?

A klímaválság sokasodó és nyilvánvaló negatív hatásait tapasztalva egyre sürgetőbbnek tűnik a cselekvés a politikai döntéshozók részéről, azonban ennek előjelét - főleg a régiónkban - nemigen érzékelni. Sőt, az EU északi, nyugati országaiban végbement "zöld forradalom" sem igazán gyűrűzött be hozzánk.

Az állásfoglalás szerint az EP-képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslata álljon összhangban azzal a céllal, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a másfél Celsius-fokot. A vészhelyzet az EP szerint Európában és világszerte egyaránt fennáll.

Mintegy 11 ezer tudós szerint a világ kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe a klímaváltozás miatt

Több mint 150 országból mintegy 11 ezer tudós biztosította támogatásáról azt a nagyszabású tudományos kutatást, amely szerint a világ klímavészhelyzettel néz szembe - írja az MTI. „A 40 év tudományos adataira épülő elemzés készítői szerint a kormányok nem tesznek eleget a válság kezelése érdekében.

Az MTI beszámolója szerint az állásfoglalásban az EP arra szólította fel az uniós bizottságot, hogy az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája számára nyújtson be olyan stratégiát, amely alkalmas arra, hogy "a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2050-re" megvalósuljon az "éghajlat-semlegesség". A képviselők az Európai Bizottság új testületének elnökét, Ursula von der Leyent arra kérték, hogy ez a program tartalmazza azt a célértéket, miszerint 2030-ig 55 százalékos kibocsátáscsökkenést kívánnak elérni.