Védett lakásokat jelölnek ki Ferencvárosban a családon belüli erőszak áldozatainak

Baranyi Krisztina
Baranyi Krisztina/Facebook

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester Csárdi Antallal tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy noha léteznek Magyarországon olyan államilag fenntartott védett házak, amelyekben a családi erőszak áldozatai és gyermekeik menedékre lelhetnek, számuk kevés. Ezért úgy döntött, hogy a ferencvárosi önkormányzat saját tulajdonában lévő lakásai közül is kijelölnek néhányat erre a célra.

A polgármester szerint nem elég, hogy a védett házak száma nagyon alacsony, létükről még sokszor az ellátórendszerben dolgozók sem tudnak, nemhogy az áldozatok.

A megoldást abban látná, ha az önkormányzatok meglévő lakásállományukból egy vagy két ingatlant felajánlanának erre a célra. Baranyi elsősorban a Szabad Városok Szövetségének vezetőit szólította fel, hogy csatlakozzanak programjához, hiszen a rendszer úgy működne igazán, ha másik városba tudnák elmenekíteni a bántalmazottakat, hogy a bántalmazóval még véletlen se tudjanak összefutni a közértben.

A politikus emlékeztetett, hogy a családon belüli erőszak sajnos súlyos probléma hazánkban és száma igen magas. Csak Ferencvárosban az elmúlt hónapban három olyan eset is volt, amikor ki kellett menekíteniük nőket és gyermekeiket bántalmazó kapcsolatukból.

A kerületben felvilágosító kampányt is terveznek a témában a rendőrség bevonásával, hogy a bántalmazottak tudják, hogy van hova fordulniuk, tudnak kire számítani.

Mindezeken túl Csárdi Antal országgyűlési képviselő újra kezdeményezni fogja a parlamentben a Magyarország részéről már 2014-ben aláírt, ám a kormánypárt által az Országgyűlésben azóta többször leszavazott Isztambuli Egyezmény ratifikálását, melynek célja a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzése és felszámolása.

Talán valami elindul

Nőjogi szervezetek már évek óta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy milyen súlyos mértékben van jelen Magyarországon is a családon belüli erőszak, ám eddig a kormányzat részéről süket fülekre találtak. Az elmúlt fél év brutális gyilkosságai, köztük a megdöbbentő győri eset, ahol a felesége bántalmazásáért börtönbüntetését töltő férfi szabadlábra kerülése után az első láthatás alkalmával végzett két gyermekével és önmagával, azonban már olyan közfelháborodást szított, hogy a kormány sem hagyhatta figyelmen kívül. 

Nem lehet mérlegelni a győri gyermekgyilkosságok után - nyitottnak tűnik erre a kormányzat is

A győri kettős gyermekgyilkosságot követően Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár is nyitottnak mutatkozik a szabályrendszer szigorítására, hogy a bántalmazók eltávolíthatók legyenek a család közeléből. Az államtitkár Varga-Damm Andrea jobbikos képviselővel osztotta meg, hogy tudatában van a rendszer hiányosságának, nem véletlen, hogy a győrihez hasonló tragédiák bekövetkezhetnek, ezért megvizsgálják a lehetőségeket, hogyan tudnának úgy változtatni a jogszabályokon, hogy az ilyen tragédiák megelőzhetők legyenek.

Varga Judit igazságügyi miniszter a tegnapi nap folyamán szigorításokat helyezett kilátásba, ám azt leszögezte, hogy a migrációt is támogató Isztambuli Egyezményt, amely "azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek" a Fidesz nem támogatja.

Kormányzati zéró tolerancia a győri gyilkosságok után: nem kerülhetnek feltételes szabadságra a támadók

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán számolt be a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításairól. A tárcavezető további szigorításokat helyezett kilátásba, ugyanakkor világos politikai üzenettel is szolgált: a megállapítása szerint migrációt támogató Isztambuli Egyezménynek nincs köze a kapcsolati (családon belüli) erőszakhoz, ezért a kormányzat azt nem is fogja ratifikálni.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Mást látunk a színpadon, és más zajlik a függönyök mögött. Vélemény.