Novák Katalin: Rácz Zsófiának a korához képest nagy tapasztalata van

Novák Katalin: Rácz Zsófiának a korához képest nagy tapasztalata van

Az államtitkár a helyettes államtitkár kinevezéséhez szükséges módosítást technikai kérdésnek tekinti, amit egy adott helyzet miatt "újragondoltak".

Ahogy arról az Alfahíren beszámoltunk, országjárásra indul az újonnan kinevezett fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Rácz Zsófia. Szombaton egy interjú jelent meg Novák Katalinnal a Magyar Nemzetben, többek között Rácz Zsófia kinevezéséről is beszélt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin elmondta, hogy a helyettes államtitkári feladatra egy fiatalt tart a leginkább alkalmasnak, „aki a maga 22 évével a mindennapokban is a fiatalok életét éli”. Hozzátette: máskor, más világba született, mint az idősebb generációk tagjai.

„Van egy olyan megértése, látásmódja, ami csak egy fiatalnak lehet. Természetesen nem arról van szó, hogy minden 22 éves alkalmas lenne a feladatra, de Rácz Zsófiának a korához képest nagy tapasztalata van ezen a területen, az ENSZ-ben is ő képviselte a magyar fiatalokat, méghozzá magas színvonalon. Évek óta figyelemmel kísérem a munkáját, és bízom benne. A diplomáját pedig meg fogja szerezni, a tanulmányait most levelezőn folytatja”

- fogalmazott Novák Katalin.

A Magyar Nemzetnek arra a felvetésére, hogy „ha annak idején a Gyurcsány-kormány nevezett volna ki valakit diploma nélkül”, akkor a Fidesz is tiltakozott volna, Novák Katalin azt mondta: miután mindaz, amit Gyurcsány Ferenc tett, hiteltelen volt, ezért egy ilyen döntésével kapcsolatban is bizalmatlan lett volna.

„Amikor valaki nem alapozza meg a bizalmat, nincs miről beszélni. Bármi, amit ő mond és tesz, bizalmatlanságot kelt az emberekben, hiszen nem is érdemel mást a tettei alapján” - jelentette ki. Ugyanakkor Novák Kataln abban bízik, hogy a Fidesz az elmúlt tíz évben bebizonyította a magyar embereknek, hogy érdemesek a bizalmukra:

„és ezért kérhetjük a választóinktól, hogy amikor egy ilyen munkaszervezési kérdésről van szó, ismét bízzanak meg bennünk:”

Az államtitkár azt mondta, azért tértek el az eddigi gyakorlattól, mert abban hisznek, hogy tényleg egy fiatalnak kell képviselnie a magyar fiatalokat a tárcán belül.

„Azt javaslom, a munkája alapján ítéljék majd meg Rácz Zsófia alkalmasságát. A kinevezéséhez szükséges módosítást technikai kérdésnek tekintem, hiszen itt arról van szó, hogy egy adott helyzet miatt újragondoltunk egy korábban általunk meghatározott, a kormány működését segítő szabályt. Szó sincs arról, hogy a jövőben bármilyen helyettes államtitkári pozíció a diploma megszerzése előtt betölthető lesz, csak a fiatalokért felelős területen tettünk kivételt”

- magyarázta Novák Katalin a Magyar Nemzetnek.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Sebastian Kurz 33 évesen lett úgy osztrák kancellár, hogy még nem szerezte meg a diplomáját, mégis kiválóan végzi a munkáját. Martin Schulz 64 éves német szociáldemokrata politikusnak, az Európai Parlament volt elnökének sem volt diplomája, sőt még érettségije sem, pedig neki lényegesen több ideje lett volna rá, hogy megszerezze - érvelt Novák Katalin.