Nem kérnek a nyolc százalékos béremelésből a BKV-sok

BKV

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ)megalázóan alacsonynak tartja a BKV nyolc százalékos béremelési ajánlatát, egyben bejelentették, kitartanak a korábbi, 15 százalékos követelésük mellett.

Emlékeztetnek: A mai bértárgyalás volt az első, amelyen a BKV vezetése konkrét emelési ajánlatot tett az idei bérekre, ám a szánalmasan kevés, több tételből összeállt nagyjából 8 százalékos javaslatért kár volt összeülni.

A szakszervezet elnöke szerint a nyolc százalék úgy jön össze, hogy hatot alapbér-emelésként, kettő pedig "szenioritás és a kulcsemberek" megtartása címén adna a cég. Naszályi Gábor szerint ez a BKV-nak – pontosabban a tulajdonos fővárosnak nagyjából 5, 6 milliárd forintjába kerülne.

Zúgolódnak a dolgozók: mintha elfeledkeztek volna a béremelésről a BKV-nál

Több nagyvárosban és a fővárosban sem tárgyaltak még a közlekedési cégek a béremelésről. "Ilyen még nem volt: az év utolsó napjaiban sem került szóba a jövő évi béremelés a BKV-nál és több nagyvárosi közösségi közlekedési cégnél sem, holott a szakszervezet az elmúlt hónapokban többször is sürgette a tárgyalások megkezdését" - írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Hozzátette: az EKSZ és a többi szakszervezet azonban továbbra is kitart a 15 százalékos követelés mellett, hiszen a hosszú hónapok hallgatása után most először elhangzott százalékokat az érdekvédők kiindulási alapnak sem tekinthetik

"Ezzel a szánalmas ajánlattal nem lehet a tapasztalt járművezetőket és karbantartókat a cégnél tartani"

Naszályi szerint, ha Bolla Tibor vezérigazgató felelősen gondolkodik a BKV jövőjéről és az ott dolgozók megbecsüléséről, akkor komolyabban veszi a béremelési tárgyalásokat, s hamarosan tesz egy, a mainál lényegesen jobb ajánlatot. A szakszervezetek várják az érdemi folytatást – szögezte le.