Orbán ismét az Európai Konzervatívok vezetőivel kokettált

Orbán ismét az Európai Konzervatívok vezetőivel kokettált

Miközben kiderült, hogy a magyarországi helyzetet vizsgáló három bölcsnek februárra sem sikerült közös nevezőre jutnia afelől, hogy miként is kellene rendezni a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát, Orbán új irányba is puhatolózni kezdett. Méghozzá nem az eleinte sokat emlegetett Salvini-féle radikálisabb jobboldal, hanem az Európai Konzervatívok és Reformerek felé.

A magyar miniszterelnök január 8-án tett látogatást Varsóba, ahol találkozott a hasonló értékeket valló legnagyobb és jelenleg kormányzó lengyel párt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjével, Jaroslaw Kaczynskivel, akivel közös képet is posztolt az alábbi szöveggel:

"Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség."

A találkozón európai pártpolitikai kérdésekről esett szó, egyes információk szerint az is felmerült, hogy a Fidesz Néppártból való kizárása esetén csatlakozna az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához, aminek jelenleg a PiS a legerősebb tagszervezete.

Ez a közeledés egyébként még ronthatja is Orbán törékeny néppárti pozícióját, hiszen az EPP a tavalyi év végén épp a Kaczynski legfőbb riválisának tartott szintén lengyel Donald Tuskot választotta elnökévé.

Most pedig, miközben az Európai Néppárt épp Brüsszelben tartotta közgyűlését, a felfüggesztett, ezért az eseményről is kizárt Orbán Viktor a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián az Olaszország Barátai párt elnökével, Giorgia Melonival konzultált Rómában. Az olasz párt a PiS után az Európai Konzervatívok képviselőcsoportjának második legnagyobb delegációja.

Meloni a találkozó után a sajtónak ugyan azt állította, hogy nem beszéltek a frakcióváltásról, de hozzátette:

„tekintve, hogy (Orbánnak) milyen nehézségekkel kell szembenéznie a Néppártban, ha holnap úgy dönt, hogy elhagyja őket, természetes, hogy a konzervatívok között fog kikötni. Én nagyon örülnék neki.”

Az olasz politikus már a konferencia nyitóbeszédében is egyértelművé tette, hogy véleménye szerint a Fidesz inkább sorolható melléjük az Európával kapcsolatos vízióinak tekintetében:

„A modern nemzeti konzervativizmusban az együttműködés alapja, hogy megvédjük a nemzeti identitást. Ezért míg az olasz szuverenitást óvjuk, nem feledkezhetünk el arról, hogy megvédjük Orbán Magyarországát és Kaczyński Lengyelországát a fősodorbeli progresszív európaiak sorozatos támadásaitól.”

 

Az orosz kapcsolatok állhatnak a nagy egyesülés útjába

A hétfőn kezdődő konferencián a tervek szerint a Liga vezetője, Matteo Salvini is felszólalt volna, ám az utolsó pillanatban lemondta az eseményen való részvételét. Salvini az elmúlt évben egyébként szintén közeledett az európai konzervatívok felé. Egy tavaly év elején közölt Reuters cikkben felmerült, hogy az olasz politikus jelenlegi frakcióját, a Nemzet és Szabadság Európáját szívesen egyesítené az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportjával.

A két frakció pártjai közötti kooperálás gondolata azóta sem ült el. Januárban az olasz La Republica cikkezett arról, hogy tárgyalások folyhatnak a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között egy új európai pártcsalád létrehozásáról, amelynek állítólag már a neve is megvan: Konzervatívok és identitás. A hírekre reagálva az ECR frakcióvezetője az Euronewsnak úgy nyilatkozott, hogy

„Nem valószínű, hogy új frakciót alapítanánk. Inkább teljesen valószínűtlennek nevezném. Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója semmiképpen nem fog megszűnni. Nem túl egyszerű belépni a frakciónkba, de nyitottak vagyunk.”

Politikai elemzők szerint a frakciók közeledését leginkább az oroszokhoz való viszonyuk akadályozza. Míg az ECR élén álló lengyelek hagyományosan kritikusak és bizalmatlanok Moszkvával, addig Salviniék az egyik leginkább Putyin-orientált politikai tényezők az európai palettán. Így kérdéses, hogy sikerül-e valaha is közös álláspontra jutniuk, és ha igen, akkor abban hol lesz Orbán Viktor és a Fidesz szerepe.