Szijjártó békére alkalmasnak tartja a palesztinokkal szemben Izrael irányába erősen elfogult Trump-béketervet

Jared Kushner, Szijjártó Péter
Jared Kushner és Szijjártó Péter a Fehér Házban
MTI/KKM

Szijjártó Péter a Fehér Házban találkozott Jared Kushnerrel, aki Donald Trump veje (Ivanka Trump férje) és tanácsadója is. Kushnerről azt érdemes tudni, hogy a Trump-adminisztrációban általában ő irányítja a közel-keleti egyeztetéseket, baráti viszonyt ápol a szaúdi koronaherceggel, Mohamed bin Szalmánnal és az izraeli kormányfővel, Benjámin Netanjahuval. Ellenben a palesztinokkal szemben meglehetősen gyanakvó.

Egyszer odáig ment, hogy egy interjú során kijelentette: nem biztos abban, hogy a palesztinok képesek a kormányzásra. Ezt akkor a New York Times neokolonialista arroganciának minősítette és párhuzamba állította Lord Curzonnal, aki a brit birodalom alkirályaként mondta az indiaiakról, hogy a britek nélkül képtelenek lennének kormányozni.

Jared Kushnerhez köthető a Trump-béketerv kidolgozása is, ami egyértelműen az Izraelnek kedvező irányba tolná el a palesztin-kérdés megoldását, erről itt írtunk bővebben:

Trump kétállami megoldása arról szól, hogy szinte mindent Izraelnek adna

Már a szivárogtatásokból is úgy tűnt, hogy a Washingtonban szerényen csak az évszázad alkujaként emlegetett Donald Trump, vagy inkább Jared Kushner-féle izraeli-palesztin béketervet utóbbiak nem fogják hasonló jelzőkkel illetni. Az elképzelés hivatalos bemutatása biztossá tette ezt a vélelmet. A körítésből is világos volt, hogy melyik fél a kedvezményezett a Fehér Házban.

Az elképzelést a palesztinok és az Arab Liga sem támogatják, most Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter kifejtette róla a budapesti kabinet álláspontját.

Bannon, Szijjártó
Steve Bannon is szerepelt Szijjártó Péter washingtoni programlistáján
MTI/KKM

Szijjártó az MTI-nek nyilatkozott Washingtonból, szerinte új lendületre van szükség az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében, a közel-keleti békefolyamat rendkívül fontos Magyarország biztonsága szempontjából is.

A magyar külügy vezetője a Trump-béketervet alkalmasnak tartja arra, hogy hosszú távon békét és stabilitást hozzon a térségben.

Szijjártó azt is kifejtette, hogy a megoldási javaslat egybevág a magyar perspektíva három alapvetésével:

  • tisztességes, kiegyensúlyozott megközelítés Izraellel szemben
  • közvetlen tárgyalások a kétállami megoldáshoz
  • terrorellenes küzdelem

Ezzel együtt elmondta, Magyarország nem támogatja 

  • az izraeli vállalatokkal szembeni kereskedelmi embargókat
  • hogy az európai uniós intézmények néhány tagország nyomására Izrael-ellenes álláspontot képviseljenek az ENSZ-ben
  • és a világszervezet azon határozatait sem, amelyek inkább csak a feszültség szítására alkalmasak, de itt konkrétumot nem említett

Szijjártó szerint az eddigi kudarcos rendezési próbálkozásoknak több oka is van, például az, hogy a nemzetközi szereplők javarészt

kiegyensúlyozatlan, előítéletekkel sújtott, tisztességtelen álláspontot képviseltek Izraellel szemben.

Azt ehhez már nem tette hozzá, hogy a Trump-béketerv pedig pont ugyanilyen kiegyensúlyozatlan, csak épp a palesztinokkal szemben.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss