Biztonságos Internet Napja: a világháló a lehetőségek tárháza mellett ismeretlen veszélyeket is rejt

Biztonságos Internet Napja: a világháló a lehetőségek tárháza mellett ismeretlen veszélyeket is rejt

2004 óta minden év második hónapja második hetének második napja, idén február 11-e a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day). A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek hívják fel a figyelmet a biztonságosabb és jobb internet szabályaira, arra, hogy az online térben milyen veszélyek leselkednek a gyermekekre és idősebbekre is, ha nem a kellő és tudatos biztonsággal használják. A hétfői napon a Belügyminisztérium épületében erről tartott sajtótájékoztatót három szervezet vezetője.

Kurkó Zsuzsánna, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet-program projektkoordinátora emlékeztetett, az elmúlt hónapból három esetet említett, ami alapvetően befolyásolta a magyar közösségi médiát:

  • egy nagy követőszámú közszereplő véleménye mekkora hatást váltott ki a köztudatban, a közvéleményben: online zaklatás, gyűlöletbeszéd, azonnali véleménynyilvánítás (Niedermüller-ügy)
  • egy tőlünk több mint 7 ezer kilométerre megjelent vírus milyen hamar került be a köztudatba, milyen gyorsan megismertük az egészségügyi világszervezetek álláspontját, és lassan ott tartunk, hogy a vírussal kapcsolatos álhírek veszélyesebbek lesznek, mint maga a vírus (koronavírus)
  • ami viszont a Biztonságos Internet Napja szempontjából fontosabb: egy véleményvezér kiteheti-e közszemlére saját gyermekét?

Nem csitul a koronavírus-járvány - két magyart is őrizetbe vettek álhírek miatt

1 nap alatt újabb 86 ember halálát okozta pénteken Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezzel 722-re emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma - közölte szombaton a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 24 óra alatt 3399 volt, ami valamelyest alacsonyabb az elmúlt napok adatainál.

Kurkó felidézte, ma már sok olyan gyermek van, akinek fogantatásáról, neméről sokkal korábban értesülnek idegenek, mint a saját családtagjaik, ahogy fogalmazott:

már digitális lábnyoma van egy gyereknek, még mielőtt gipszformába önthették volna a kis talpát.

Az NGYSZ referense úgy látja, a kibertérnek köszönhetően ma már egész más a gyermeknevelés, mint korábban. Sőt, az internet nemcsak jelen van életünkben, hanem minden percben meghatározza tetteinket – fűzte hozzá. Kiemelte, a hasznos információk, közérthető hírek mellett az álhírek, hamis információk és káros tartalmak is „betörnek életünkbe”.

Kurkó egy „modern kori palackba zárt dzsinnek” nevezte az internetet, amitől rengeteg jó dolgot is kaphatunk, a lehetőségek tárházát fogja megnyitni, de ismeretlen veszélyeket is rejt.

A szakember emlékeztetett, a Safer Internet Dayhez már több mint 150 ország csatlakozott. Ez lehetőséget biztosít szülőknek, pedagógusoknak, döntéshozóknak, szakértőknek, hogy a problémákat, mindennapos kihívásokat, véleményeket megoszthassák, így segítséget is kapjanak – húzta alá Kurkó Zsuzsánna. Felidézte, tavaly 1352 alkalommal több mint 30 ezer felhasználóhoz jutottak el 220 budapesti és közel 100 vidéki helyszínen. Az idei téma, mely a keddi napon lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen: gyermeknevelés a kibertérben, a szülők és a pedagógusok szerepe.

Bencsik Balázs, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének (NKI) vezetője arra a trendre hívta fel a figyelmet, hogy nő az oktatási intézmények ellen elkövetett kibertámadás, valamint új célpontként – a nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan – az egészségügyi intézmények is a kiberbűnözők célpontjaivá váltak. A szakember a tavalyi évről szóló statisztikákat ismertetve bemutatta, az adathalász, valamint a zsarolólevelek terjedése továbbra is kiemelt téma, nagyjából az internetes támadások felét adják. Felhívta a figyelmet, ezek azok a kibertámadások, amihez felhasználói interakció is szükséges, avagy – megfordítva a kérdést –

ha a felhasználók biztonságtudatosan használnák az eszközöket, képesek lennének a veszélyek felismerésére, akkor a támadások 50 százaléka elkerülhető lenne.

Bencsik hangsúlyozta, hogy egyes időszakokban – például adóbevallási időszakban, új pénzügyi termék megjelenésekor stb. – megugranak az adathalász támadások, és a bűnözők egyre kifinomultabb eszközökkel próbálják megszerezni a felhasználók adatait. A szakember szerint fontos figyelnünk a mobileszközökre is, egyre inkább terjednek az ilyen eszközökre készült biztonságilag sérülékeny vagy eleve jogellenes szoftverek.

Ugyancsak felhívta a figyelmet az IoT-eszközökre (elsősorban háztartásokban alkalmazott okoseszközök, mint például IP-kamera, robotporszívó, távvezérelt riasztók, klímák stb.). Ezek rohamos terjedése miatt ugyancsak megjelennek a biztonsági fenyegetések. Az NKI vezetője azt javasolta, hogy ezeket más eszközök segítségével irányítsuk, mint amivel például az online banki tevékenységet végezzük.

A védekezésről Bencsik azt javasolta, semmiképp ne dőljünk be olyan e-mailnek, ami jelszó lejártáról, fiók zárolásáról, túlfizetésről, terhelésről, küldemény érkezéséről, nyereményről, ingyenes termékről vagy szolgáltatásról szól. Kiemelte, a szervezet rövid, egyoldalas szórólapokban tájékoztatja a felhasználókat például a mobilbiztonságról, a biztonságos internetezésről, jelszavak biztonságáról, adathalászat megelőzéséről. Ezek az elméleti tudás mellett a mindennapi életbe alkalmazható konkrét példákat is bemutatnak.

Az NKI-nál ugyancsak jelentős energiát fordítanak az internetes zaklatás elleni harcra. Ennek keretében azt kérik, figyeljünk oda a saját, illetve gyermekeink internethasználatára, és hívjuk fel a figyelmet arra, hol lenne érdemes a személyes jelenlétből visszavonulni, a személyes életre, a titkainkra nagyobb hangsúlyt helyezni. Bencsik felhívta a figyelmet a saferinternet.hu oldalra, ahol ehhez jó tanácsokat kaphatnak, valamint továbbra is él a Gyermekkrízis Alapítvány 116-111 számú telefonos kék vonal, ahol ugyancsak tudnak segíteni.

A biztonságot csak együtt teremthetjük meg!

– nyomatékosította Bencsik Balázs.

Szabó Henrik rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense arról számolt be, a tavalyi évben 541 iskolában 1055 foglalkozást tartottak 1679 osztályban összesen 34 525 diáknak, emellett további 94 előadáson 3506-an vettek részt, ebből 1293 szülő és 422 pedagógus hallgatta meg a rendőrség ilyen jellegű képzéseit. Azt is megemlítette, olyan nagy az érdeklődés a kiberbiztonság iránt, hogy most már nem is elég ez az egy hét, összesen három hétig fordítanak kiemelt figyelmet ilyen előadásokra.

Egyetértett azzal, hogy internetbiztonság témakörében az egyik kiemelten veszélyeztetett célcsoport a fiatalok, akiket a szülőkön, pedagógusokon keresztül próbálnak meg elérni. Szabó ugyanakkor hasonlóan kockázatnak kitett csoportként határozta meg az idősek, nyugdíjasok körét. Mint fogalmazott,

számukra az internet egy teljesen ismeretlen világ, nem szoktak még hozzá, hogy amit ott állítanak, leírnak, az adott esetben nem úgy van.

Az alezredes úgy látja, őket az álhírek a fake news világa különösen érintheti.

Az idei évi Safer Internet Dayre az ORFK egy infografikával készült, ennek elemeit ismertette Szabó Henrik. Ez hat témakörben kínál biztonsági ismereteket a felhasználóknak:

  • Technikai védelem (frissítések; vírusvédelem; tűzfal beállítása; wifi biztonsága).
  • Személyes adatok védelme (adatok, képek láthatósága, megoszthatósága; érzékeny személyes adatok; adathalászat felismerése; biztonsági mentés).
  • Online vásárlás, pénzügyek (webshop ellenőrzése; fizetésre használt oldal tanúsítványa; bankkártya helyett elektronikus – például PayPal – fizetés; bankkártyaadatok megadása csak banki oldalon).
  • Virtuális kapcsolatok (profil adatvédelmi beállításai; kivel, mit osztunk meg; minden online tevékenységnek nyoma van; anonimitás miatt nem tudni, ki van a profil mögött).
  • Mobileszközök biztonsága (megbízható alkalmazások telepítése; alkalmazások jogosultságai; jelszó, minta, ujjlenyomat, arcfelismerő; ingyenes wifi során körültekintés).
  • Felhasználói fiók (hosszú, erős jelszó; jelszókezelő alkalmazás; kétfaktoros azonosítás; belépéshez Facebook- vagy Google-fiókot használjunk).
Safer Internet Day - 2020.

Az idei Safer Internet Day promóvideója (melynek felirata magyar nyelvre is átállítható) itt tekinthető meg:

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma az idei évre egy játékkészítő és egy videópályázatot hirdetett hazai általános és középiskolások számára. A videópályázatban maximum háromperces kisfilm elkészítését kérték, mellyel a fiatal felhasználókat aktív fellépésre buzdították, hogy a közösségi tér lehetőségeit és előnyeit kihasználva valós problémákra bátran merjenek reagálni. Lesz továbbá két kerekasztal-beszélgetés is Miért félnek a felnőttek, és miért olyan bátrak a gyerekek?, illetve Hackerek és kéretlen tartalmak a világhálón címmel. Mindkét beszélgetésen a téma avatott szakértői ismertetik álláspontjukat. Valamint a Kód Teátrum, az Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft amatőr társulata színdarabot ad elő középiskolásoknak, melynek címe: Mazsi’s journey. A darab egy középiskolás blogger lány élményeiről, tapasztalásairól szól. Megismerhetjük őt is a darabból és kiderülhet számunkra, nézőknek, hogy miért is kezdett a blog írásába.  Arra is fény derülhet, hogy ennek kapcsán szembesülhetünk azzal, hogy a blog mögé „rejtőzés” sem véd az álságos csapdáktól, kudarcoktól.

A február 11-i Safer Internet Day rendezvényeit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépületében tartják kedden 10 és 14 óra között.