Egy szakértő szerint a Föld népességének 60 százalékát is megfertőzheti a koronavírus

koronavírus
MTI

Gabriel Leung, Hongkong vezető járványügyi szakértője borús forgatókönyvet vázolt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi ülését megelőzően. Szerinte akár a világ népességének 60 százalékát is megfertőzheti a koronavírus, ha nem sikerül kontroll alá vonni a járványt - vette észre az Index.

A WHO elnöke is arra figyelmeztetett, hogy talán csak a jéghegy csúcsát képezik azok az elmúlt időszakban feltűnt esetek, melyeknél a betegek nem jártak Kínában. Leung szerint először meg kell állíptani, hogy jelenleg mekkora a járvány, aztán ki kell deríteni, hogy működnek-e a Kínában bevezetett intézkedések, például a karanténok. A legtöbben úgy vélik, hogy minden fertőzött 2,5 embernek adja át a betegséget.

Ha tényleg megfertőzödik a világ népességének 60 százaléka, az áldozatok száma még akkor is brutális lesz, ha marad a mostani 1 százalékos halálozási ráta. Leung már januárban arról írt, hogy a járvány kitörése vélhetően exponenciálisan nő a különböző kínai városokban, melyek csak egy-két héttel lehetnek lemaradva a gócpont, Vuhan mögött.

Koronavírus: Ezer fölött a halálesetek száma Kínában

Ezer fölé emelkedett a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Kínában - közölte kedden a Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Tájékoztatása szerint hétfőn 108 újabb haláleset történt az országban, és ezzel a halottak száma 1016-ra nőtt. Egy nappal előtte, vasárnap 97-en haltak bele a kórba.