Koronavírus: továbbra sincs magyar fertőzött

Koronavírus: továbbra sincs magyar fertőzött

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Menczer Tamás államtitkár leszögezte,

egyetlen olyan magyar állampolgárról sem tudnak, akit itthon vagy külföldön megfertőzött volna a koronavírus, ahogy külföldi betegről sem, aki Magyarországon tartózkodna.

Levideózták egy vuhani kórház belső részét, ahol a koronavírussal fertőzötteket ápolják

A kínai állami hírügynökség Twitteren osztotta meg azt a mobilos felvételt, amin a Time szerint egy kórházzá alakított kiállítóközpont belső része látható, itt a koronavírussal fertőzötteket kezelik. A betegek nincsenek túl távol egymástól, minden részlegen egy-egy orvos teljesít szolgálatot, egy kórteremben húsz embert helyeznek el.

A holland felségjelzésű, Kamobdzsánál kikötési engedélyt kapó hajón tartózkodó mindhárom magyar állampolgár hazaérkezett. Kettejük azonnal hazarepült, a harmadikról, aki a személyzet tagja volt, a külügy ma délelőtt tudta meg, hogy szintén Magyarországon van már. Előzetesen azt a tájékoztatást kapták, hogy a személyzet a hajón marad, ezért volt némi anomália az ügyben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy mindhármuk esetében járványügyi megfigyelésre van szükség, miután kiderült, egy a hajón utazó amerikai állampolgárnál koronavírust diagnosztizáltak. A három magyar tünetmentes, de maximális a törekvés arra, hogy a jelenleg kedvező magyarországi járványügyi helyzetet fenntartsák, ezért biztonsági okokból két hétre karanténba helyezik őket.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa, tehát azé az intézményé, ahol a karantén működik, kifejtette, teljesen zárt az épület, egy- és kétágyas kórtermek vannak, a lappangási időszak alatt állandó orvosi felügyeletet és ellenőrzést biztosítanak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Vuhanból kimenekített magyarok már elhagyhatták a karantént:

Koronavírus: hazamehettek a karanténból a magyarok

Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból - közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap az MTI-vel. Szlávik János elmondta, a hat férfi és egy nő a kórházi karantén ideje alatt végig tünet- és panaszmentes volt, laboratóriumi vizsgálataik kóros eredményeket nem mutattak.