Akár ezer milliárd dolláros veszteséget is okozhat egy világjárvány

Akár ezer milliárd dolláros veszteséget is okozhat egy világjárvány

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint ezer milliárd dollárt is meghaladó globális növekedési veszteséget okozhatna az idén az új típusú koronavírus, ha terjedése világjárvánnyá szélesedne.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics  csütörtökön bemutatott, több forgatókönyv-változatot tartalmazó tanulmányában kiemeli, hogy az eddig kimutatott fertőzések 99 százaléka, a halálesetek 99,7 százaléka Kínában, a járvány gócpontjában történt.
    
A ház hangsúlyozza azt is, hogy alapeseti előrejelzése szerint a járvány gazdasági hatásai az idei év első felében koncentrálódnak, és utána a vírus terjedését sikerül megfékezni.
    
Ennek alapján a cég azzal számol, hogy a kezdeti meredek visszaesések után a világgazdaság teljesítménye ismét élénkülésnek indul.
    
Az egyik kedvezőtlen forgatókönyv-változat azonban azt modellezi, hogy a járvány Ázsiára, a másik azt, hogy az egész világra szétterjed. Az előbbi a cég szerint 400 milliárd, az utóbbi 1100 milliárd dollár globális növekedési veszteséget okozna az idén.