Korlátozások nélkül is hajlandó lesz az EU megvásárolni a brit termékeket, de csak feltételekkel

Korlátozások nélkül is hajlandó lesz az EU megvásárolni a brit termékeket, de csak feltételekkel

Azonos versenyfeltételek

- ez a sarokpontja annak a most elfogadott dokumentumnak, mely alapján az Európai Unió belevág a kereskedelmi tárgyalásokba Nagy-Britanniával.

Az EU hajlandó lesz kereskedelmi korlátozás nélkül termékeket importálni Nagy-Britanniából, de csak akkor, ha azok teljes mértékben megfelelnek az uniós jogszabályoknak. Ezzel óvnák az európai termékeket az alacsonyabb sztenderdek okozta versenyhátránytól.

Az Európai Bizottság a halászatról is alkut kötne Londonnal, elképzeléseik szerint kölcsönös hozzáférést biztosítanának egymás tengereihez és piacához, emellett túlhalaszás elleni kvóták is érvényben lennének.

A dokumentumok nemcsak a kereskedelemről, hanem a kül- és biztonságpolitikáról, valamint egy kölcsönös vitarendezési mechanizmusról is szólnak.

Boris Johnsonék terveire minimum csütörtökig várnunk kell.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból, 2020 végéig átmeneti időszak van érvényben, jelen állás szerint december 31-ig van idejük a feleknek letárgyalni és megkötni a jövőbeli kapcsolatokról szóló megállapodást:

Kiléptek, de még mindig itt vannak

Január 31-én kilépett Nagy-Britannia az Európai Unióból, de ez pontosan mit is jelent? Változott valami? Mi lesz ezután? Kikkel fognak kereskedni a britek? Mi lesz az északírekkel? Tényleg függetlenednek a skótok? Jó vagy rossz ez az egész az EU-nak? Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója válaszol.

(EUrologus)