Koronavírus: Olaszországból hazatért magyar kamionsofőrt szállítanak karanténba

Koronavírus: Olaszországból hazatért magyar kamionsofőrt szállítanak karanténba

Menczer Tamás szerint nem lehet kijelenteni, hogy nem fog megjelenni a koronavírus Magyarországon, de mindent megtesznek a védelem érdekében – hangzott el a külügyi államtitkár mai sajtótájékoztatóján.

Az első magyar koronavírussal fertőzött beteget kórházba szállították a Diamond Princess hajóról, ott újabb tesztet végeznek el rajta, ha ez ismét pozitív lesz, megfigyelőközpontban helyezhetik el, egyelőre azért nem kell kórházban maradnia, mert nem köhög és nem is lázas.

Az olaszországi helyzetről elmondta, hogy a milánói ügyeleti telefonszámra kaptak hívást egy kamionsofőrtől, aki munkavégzése során a lombardiai karanténban rekedt, de jól van.

Egy másik sofőr a karantén elrendelése előtt járt Lombardiában, ő már Magyarországon van, nem lázas, de nem érzi jól magát, Müller Cecília főorvos elrendelte a karanténba szállítását, ahol kivizsgálják.

Menczer leszögezte, hogy a híresztelésekkel ellentétben Olaszország egyik szomszédja sem vezetett be korlátozást sem közúton, sem vasúton, a magyar állampolgároktól azt kérik, hogy alaposan fontolják meg az Olaszországba történő utazást, Lombardiába és Venetóba csak azok menjenek, akiknek halaszthatatlan dolguk van.

Karantén alatt egy szálloda

Tenerifén egy szállodát helyeztek karantén alá, ez nagyjából ezer embert érinthet, mert egy olasz állampolgárnál koronavírust diagnosztizáltak. A tiszteletbeli tenerifei magyar konzultól azt a tájékoztatást kapták, hogy nem hivatalos források szerint magyarok is tartózkodnak a komplexumban. A külügy elrendelte, hogy Madridból azonnal utazzon egy konzul Tenerifére.

Ausztriában is megjelent a koronavírus

Olaszországban a legsúlyosabb a koronavírus okozta helyzet Európában, de már Horvátországban is megjelent a kór, miközben beszámolhattunk az első magyar fertőzöttről is. Ausztriában két beteget regisztráltak Tirolban, mindketten 24 évesek és Inssbruckban élnek, a közelmúltban Lombardiában voltak, ahol erős a vírus jelenléte. Rajtuk kívül egy feltételezett fertőzött van Linzben, a férfi Velencében járt előtte.