Van már egy magyar fertőzöttje is a koronavírus-járványnak

Van már egy magyar fertőzöttje is a koronavírus-járványnak

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Japán partjainál karanténba zárt óceánjárón, Diamond Princessen dolgozó 3 magyar közül az egyik pozitív tesztet produkált. 

A Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás tájékoztatása szerint a japán hatóságok közölték, hogy 

pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje.

A Diamond Princesst február 5-én helyezték karantén alá, amelyet 19-én feloldottak  és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. Egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett.

A fertőzött magyar állampolgár állapota nem súlyos, nem lázas és nem is köhög. Elkülönítették, majd két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelő központba - hangzott el.

Lapunk arról érdeklődött, hogy miután a budapesti és a debreceni repülőtéren ellenőrzéseket vezettek be, várhatóak-e további intézkedések a hétfői nap folyamán. Menczer Tamás azonban úgy reagált, hogy nincs tudomása arról, hogy további szigorítások vagy korlátozások lépnének életbe.

Olaszország

Olaszországgal kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy öt tartomány érintett a járványban, ebből két tartomány nevezhető gócpontnak, Lombardia és Veneto, a másik három érintett tartomány pedig Piemonte, Lazio és Emilia Romagna.

Lombardia és Veneto esetében azt kéri a külügy, hogy csak akkor utazzon oda bárki, ha halaszthatatlan dolga van ott. A többi olasz tartományt illetően pedig azt kérik, hogy csak alapos megfontolás után döntsenek az utazás mellett. 

Menczer Tamás szerint két külügyi telefonszámon is segítséget kérhetnek az Olaszországban tartózkodó magyar állampolgárok, de ezeket csak akkor hívják, ha valóban baj van.

Kiemelte:

a külügynek nincs tudomása arról, hogy a karantén alá zárt településeken magyar állampolgárok tartózkodnának. 

Újságírói kérdésre Menczer Tamás elmondta, hogy a minisztérium folyamatosan mérlegeli a helyzetet, hogy közúti, vasúti útvonalakon kell-e bármilyen intézkedést, ellenőrzést bevezetni.

Ha a helyzet súlyosbodik, először Olaszország szomszédai fognak lépni, ennek mentén lehet döntést hozni.

Kiürültek a polcok Milánóban

Miután Észak-Olaszországot is elérte a járvány és karantén alá helyeztek több települést is, az emberek megrohamozták a boltokat. Mint ismert, több mint 200 ember fertőződött meg a koronavírussal és a legfrissebb információk szerint már 7 halálos áldozata van a gyilkos kórnak Olaszországban. Milánóban egyelőre nincs pánik, azonban ennek ellenére megrohamozták a boltokat.

Kína

Az ázsiai országban jelenleg 171 magyar állampolgár tartózkodik, akik a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint mind jól vannak, ezek közül a legfertőzöttebb tartományokban mintegy 20 magyar állampolgár tartózkodik. Az államtitkár szerint a külügy folyamatosan tartja velük a kapcsolatot.