Egy friss kutatás szerint a megvehető bérlakás inkább ösztönözné családalapításra a fiatalokat

Családalapításra és akár harmadik gyermek vállalására is ösztönözné a fiatalokat, ha az általuk bérelt lakást bizonyos idő után megvásárolhatnák - idézte csütörtöki számában a Világgazdaság a Társaság a Lakásépítésért Egyesület bérlakásépítési programjához kapcsolódóan elvégzett közvélemény-kutatást.

A program szerint az évente megépülő több ezer bérlakással az állam hosszú távon, tartósan pozitívan tudná befolyásolni a bérleti díjakat és a lakásárakat is.

Az online felmérés szerint a 18-35 évesek korcsoportjának 93 százaléka úgy véli, hogy a piacinál alacsonyabb bérleti díjat és tulajdonszerzési lehetőséget kínáló, minőségi közhasznú bérlakásrendszer ösztönözné a családalapítást és gyermekvállalást.

Az egyesület a felméréshez kapcsolódóan kiemelte, hogy egy jól működő bérlakásprogram "itthon tarthatná a fiatal családokat, és támogathatná a vágyott gyermekek megszületését".

A kormány családtámogatási programja mellett a Jobbik már évek óta egy, a fentihez hasonló bérlakásépítési programot sürget, mely véleményük szerint megállíthatná, de legalábbis visszavethetné a fiatalok elvándorlását. A teljes programot "Mi várunk" néven tavaly hozta nyilvánosságra a párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel.

„Mi Várunk" - Országos akciót indít a Jobbik a lakhatási válság megoldása érdekében

A Jobbik országos nyomásgyakorló aláírásgyűjtő akciót indít a lakhatási válság csillapítása érdekében, jelesül a magyar fiatalok életesélyeinek javítása érdekében - jelentette be Z. Kárpát Dániel nyíregyházi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „az akció célja, hogy a kormány számára egyértelművé tegyük, nem maradhat kezeletlenül az, hogy megfizethetetlenné válik tulajdonképpen minden magyar városban egy átlagos magyar fiatalnak az albérlet".