Felfüggeszti működését az Európai Parlament

Európai Parlament
Európai Parlament

David Sassoli elnök mai döntése értelmében március végéig tulajdonképpen minden tevékenységet beszüntetnek a brüsszeli Házban. Néhány kollégám most még tartja bent a frontot, de a következő napokban, sőt hetekben nekik is a „home office” marad – írja Facebook oldalán Ujhelyi István.

A Magyar Hang tudósítása szerint ezt megerősítette sz Euronews brüsszeli tudósítója, Darren McCaffrey is, aki a Twitterén arról írt, hogy a koronavírus terjedésének lassítása miatt függeszti fel működését az Európai Parlament.

Azt már a Mérce írja, hogy a parlament valamennyi helyszínén felfüggesztik a munkát, legyen az a parlament épületében, annak irodáiban, vagy akár az EU-n kívül. Rendelkeztek arról is, hogy mindenkitől megtagadhatják az épület területére lépést, aki nem EP-képviselő vagy a parlament személyzetének a tagja.

A március 30. és április 2. között Strasbourgba tervezett ülésszak is elmarad, ehelyett április 1-2 között egy „mini-ülést” tartanak. A május 11-től tervezett ülésszakot a jelenlegi tervek szerint azonban megtartják.

Az EP felfüggesztéséről nem sokkal azt követően döntöttek, hogy David Sassoli, az EP elnöke bejelentette, két hétre önkéntesen karanténba vonul, miután a fertőzéstől súlyosan sújtott Észak-Olaszországban járt.

Elmarad az Európai Unió külügyi tanácsának csütörtöki ülése is

Elmarad az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának csütörtökre tervezett ülése  is - jelentették be kedden Brüsszelben.

 A tájékoztatás szerint a tagállamok illetékes szakminiszterei kereskedelmi ügyekről tárgyaltak volna. A résztvevők a tervek szerint elsősorban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közelgő miniszteri konferenciájára, a Kínával és az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi kapcsolatok terén végbement legújabb fejleményekre, valamint a koronavírus-járványnak az ellátási láncokra és a kereskedelmi forgalomra gyakorolt lehetséges hatásaira összpontosítottak volna.
   
Egyelőre nincs információ arra vonatkozóan, hogy mikor pótolják az elmaradt tanácsülést.
   
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke keddi nyilatkozatában dicsérte Olaszországot azért, hogy "bátor" lépéseket tett a járvány terjedésének megfékezésére. Hozzátette, hogy Brüsszel minden rendelkezésére álló eszközzel és intézkedéssel támogatni fogja Olaszországot.
   
"Tudjuk, hogy az intézkedések nagy terhet jelentenek az olaszok számára, jobb azonban, ha most megtesszük ezeket, hogy a lehető legtöbb embert megvédjük a vírustól" - mondta.
   
Emellett abbéli meggyőződésének adott hangot, Európa képes megbirkózni a járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásával.
   
"Gazdaságaink alapjai erősek. Képesek lesznek helyreállni, ha ezt a sokk véget ér" - tette hozzá.
   
A koronavírus-járvány terjedése miatt az olasz kormány kedden az egész országra vonatkozóan a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket vezette be, miután a megbetegedésben már 463-an meghaltak és több mint kilencezren megfertőződtek.
   
Sophie Wilmes ügyvezető belga miniszterelnök kedden bejelentette, hogy óvintézkedésként törlik vagy elhalasztják az országban a több mint ezer embert érintő rendezvényeket. Tájékoztatása szerint az iskolák nyitva maradhatnak, de a kormány azt javasolja, hogy a külföldi iskolai kirándulásokat halasszák el.
   
Azt tanácsolta továbbá, hogy amennyiben lehetséges, mindenki maradjon otthon, és halasszák el a nem elengedhetetlen találkozókat.
   
Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerint az intézkedések meghozatala szükséges volt, minthogy Belgium belépett az úgynevezett "másodlagos pozitív esetek" szakaszába. Ez azt jelenti, hogy a járvány sújtotta területekről visszatértek újabbakat fertőztek meg Belgium területén.
   
"El akarjuk kerülni, hogy újabb emberek betegedjenek meg, és azt, hogy a megbetegedések túl nagy nyomást gyakoroljanak a kórházi szolgáltatásokra" - mondta De Block.
   
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 113 ezret, a halálos áldozatok száma négyezer felett van. A betegség 110 országot ért el.