A Jahn Ferenc Kórházban is volt koronavírusos beteg

A Jahn Ferenc Kórházban is volt koronavírusos beteg

Részvétét és együttérzését fejezte ki Kovács Zoltán államtitkár a vasárnap koronavírus következtében elhunyt idős személy családjának a napi „koronainfó” sajtótájékoztatón. Az operatív törzs ülését követően tartott tájékoztatón az államtitkár közölte,

a vírus elleni védekezés minden eszköze rendelkezésre áll.

Ismertette: látszik a járvány jellege, ami az egyéni megbetegedések után először csoportos, majd tömeges megbetegedéseket eredményez, az ő céljuk pedig a betegség terjedésének megakadályozása.

Kovács felhívta a figyelmet: a vírus terjedése ellen a legtöbbet a higiéniás előírások betartásával, az ajánlások betartásával tehetünk. Hangsúlyozta,

leginkább az idősek vannak kitéve a fenyegetésnek, különösen, ha más betegséggel is küzdenek. Az ő esetükben különösen tartsuk be az előírásokat!

– húzta alá az államtitkár.

Pintér Sándor kézfogásával kapcsolatban közölte: a rendelkezések mindenkire vonatkoznak, a belügyminiszter pedig tünetmentes. Hozzátette, nemcsak a Belügyminisztériumban, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is megindult az ilyenkor megszokott eljárás. Kérdésre ismertette: az érintettek ilyenkor a vizsgálat eredményéig önkéntes izolációba vonulnak.

Protokoll: Pintér Sándort tesztelték koronavírusra, de a szentendrei polgármestert már nem

Ahogy arról beszámoltunk, Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott azzal a Abdelkader Amara marokkói közlekedési miniszterrel, akiről tegnap kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. Azonban az észak-afrikai politikus nemcsak a belügyérrel és Mosóczi Lászlóval, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával tárgyalt, hanem 5 nappal ezelőtt meglátogatta a szentendrei mobilgátat is a belügyi tárca szervezésében.

Lakatos Tibor ezredes arról tájékoztatott, szombat óta hét új igazolt koronavírusos beteget regisztráltak. Közülük volt, aki Olaszországban, Ausztriában járt, de olyan is, aki kontaktjától kapta el a betegséget, illetve van ismeretlen eredetű fertőzés is. Az ő esetükben megtörtént a kontaktok felderítése, és megtették a szükséges intézkedéseket. Kérdésre válaszolva közölte:
nincs földrajzi gócpontja az új megbetegedéseknek sem.

Az ezredes azt is mondta, a házi karanténba kerülő személyeket felveszik a rendőrségi nyilvántartásba, így ellenőrizni tudják, betartják-e az előírásokat. Ismertette: volt olyan házi karanténra kötelezett személy, akik egy vendéglátóhelyen értek el a rendőrök. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a karanténszabályok megsértése szabálysértés vagy akár bűncselekmény is lehet.

A Budapest karantén alá helyezéséről szóló álhírt közlő vloggerrel kapcsolatban Lakatos azt mondta, vele szemben folyamatban van a büntetőeljárás. Kérdésre azt válaszolta: az eljárást közveszéllyel fenyegetés miatt indították, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Kovács Zoltán arra kérte a szülőket, tartsák otthon a gyerekeiket, fiatalokat, akik így vegyenek részt az oktatásban! Mindenkitől azt kérte, hogy minimalizálják a személyes találkozóik számát.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

– hangzott el Kovácstól az utóbbi idő jelmondatává vált szállóige.

A digitális tanrendről Kovács azt mondta, számos konstruktív javaslat érkezett, és a közmédia M5 csatornája is részese lesz ennek az új módszernek. Pontos részletek a jövő héten várhatók. A kényszerszünet miatti gyermekelhelyezésekről azt mondta, a Munka törvénykönyve szabályozza ezt a helyzetet, az önkormányzatok pedig gondoskodnak arról, hogy ügyeleti rendszerben vigyázzanak a gyermekekre, illetve biztosítsák az étkeztetést.

A Magyar Orvosi Kamara tizenegy pontos javaslatáról Kovács azt mondta, az elmúlt napokban, hetekben már megvizsgálta ezeket az operatív törzs. Megjegyezte, a kamara sajtón keresztül történő üzengetését politikai akciónak tekinti.

Magyar Orvosi Kamara: akár ezernél is több beteg lehet

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége javaslatokkal fordult a kormányzathoz, ugyanis a külföldi tapasztalatok alapján megállapítható, az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti.

Újságírói kérdésre Lakatos Tibor elismerte,

a Jahn Ferenc Kórházban több napon keresztül kezeltek egy koronavírusos beteget, vele kapcsolatban érintett lehet több egészségügyi dolgozó is.

Ők ugyanúgy karanténba kerülnek a munkahelyükön belül – válaszolta Lakatos. Az érintettek száma azonban még nem végleges, mert folyik a kontaktkutatás.