Hónapokig juttatások nélkül maradnak a magyarországi idegenvezetők

Hónapokig juttatások nélkül maradnak a magyarországi idegenvezetők

Súlyos anyagi problémákkal kell szembenéznie a magyarországi idegenvezetőknek azok után, hogy a koronavírus-járvány miatt tulajdonképpen a hazai turizmus megszűnt. Az sem segíti jelenlegi helyzetüket, hogy az ágazati mentőcsomagban nincsenek benne az idegenvezetők, így sem bevétellel, sem pedig kedvezményekkel nem számolhatnak a következő hónapokban. 

Mint ismert, a taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak adott június 30-ig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt.  A kata-mentességi körbe eső területek között említették a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását. Azonban az idegenvezetők kimaradtak a mentességből. 

A Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) alapító tagja, Adamikné Juhász Nóra az Alfahírnek elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben azért nehéz a magyarországi idegenvezetők sorsa, mert  a szakmában dolgozók nem munkavállalók, nem állnak az irodák alkalmazásában és nem is munkáltatók, így egyik eddigi kedvezményből sem részesülnek.

A MIE 3 hete folyamatosan tárgyalt a Magyar Turisztikai Ügynökség akciócsoportjával és a Kereskedelmi Kamara illetékeseivel, annak érdekében, hogy az idegenvezetők is belekerüljenek a kata-mentességbe. 

"Óriási csalódás volt az ágazat szereplői számára, hogy cserbenhagyták őket"

- emelte ki, Adamikné Juhász Nóra hozzátéve, hogy az idegenvezetők 80-90 százaléka egyéni vállalkozóként van jelen a szektorban. A szakmát azért is érinti nehezen ez a döntést, mert ők voltak a legelsők, akiket komolyan érintett a pandémia, ugyanis már a járvány Kínában való feltűnésekor, az ázsiai turisták sorra mondták le utazásaikat. A velük foglalkozó idegenvezetők már február eleje óta munka nélkül maradtak. 

.

Juhász Nóra olaszországi turistákkal foglalkozik, oly módon, hogy nem irodákkal áll kapcsolatban, hanem interneten keresztül keresik fel őt. Nyilvánvalóan mikor megjelent az országban a vírus, akkor bedőlt az egész olasz turizmus, így az elmúlt 1 hónapban munka nélkül maradt. 

"Az olasz események után aztán felgyorsult minden és tulajdonképpen Magyarországon a turizmus bedőlt."

Hozzátette, nem értik a magyarországi idegenvezetők, hogy miért feledkezett meg róluk a kormány. Van egy olyan elképzelés is, hogy az állam talán azt hiszi, hogy a turistaszervezők az utazási irodák alkalmazottai. De ennek ellentmond, hogy már hetek óta felhívták a kormány figyelmét arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik a szektort. 

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete most az ágazatban dolgozók számára azt tanácsolja: aki katás és nincs bevétele, szüneteltesse a vállalkozását addig is, míg esetleg történik valami könnyítés irányukba is. 

"Borítékolható, hogy nekünk 4-5 hónapig semmilyen munkánk nem lesz, így pedig szinte semmilyen bevétellel sem számolhatunk"

- összegezte. 

Adamikné Juhász Nóra szerint amíg tombol a koronavírus-járvány addig az idegenvezetők részére az volna óriási segítség, ha járulék- és adófizetési mentességet kapnának a következő hónapokban.

Véleménye szerint a pandémia csillapodása után a magyarországi turizmust úgy lehetne rövid időn belül helyreállítani, ha komoly összegeket fordítanának a marketingre. Ugyanis a járvány végeztével helyre kell állítani a bizalmat. 

"Olyan országos marketing-tevékenységre van szükség, amely elősegíti, hogy minél hamarabb beinduljon ismét a turizmus az országban."