Operatív törzs: nem kell igazolnia, ha dolgozni megy

Operatív törzs: nem kell igazolnia, ha dolgozni megy

A kijárási korlátozással kapcsolatos fontos részleteket is ismertettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemért felelős operatív törzs péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Idejében és kellő mértékű intézkedéseket hozunk, hogy lassítsuk a vírus terjedését

– mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az operatív törzs előtti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós, átvéve a szót, azt mondta: a járvány első időszakát Magyarország nagyon kedvező helyzetben vészelte át, ezt pedig annak köszönhetjük, hogy a kormány időben fontos döntéseket hozott, a magyar egészségügy pedig szervezetten reagált.

Hozzátette: a jelenlegi fázisban arra kell figyelnünk, hogy felkészítsük az egészségügyi rendszert a több ezres megbetegedések időszakára.

Felmértük a kapacitásokat, a tartalékokat, a nővéri és orvosi létszámot, szakképzettséget.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány minden rendelkezésre álló pénzösszeg felhasználását lehetővé tette, „ez a kassza pedig felülről nyitott”.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy lehetőleg kerüljük a csoportos találkozásokat, elsősorban idősek, de bármilyen immunhiányos állampolgár lehetőleg maradjon otthon. Ez a védekezés legjobb módszere – mondta.

Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett: a rendőrség felkészült a kijárási korlátozásokra.

Orbán Viktor bejelentette a kijárási korlátozást

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint mondta: a közterületen tartózkodó rendőrök dolga, hogy megnyugtassák a lakosságot, „segítő, empatikus és lojális jelenlétükkel” lassítsák a vírus terjedését.

Mint kiderült,

a rendőrség továbbra is ellenőrzi és betartatja a házi karantén és a bolti nyitvatartást.

Előbbi esetében emlékeztetett: 5032 esetben rendeltek el házi karantént, ezt 39 ezer esetben ellenőrizték, 163 esetben tettek feljelentést és 32 ember esetében helyszíni bírságot szabtak ki a karantén megszegése miatt.

A vendéglátóhelyek kapcsán 44 esetben tettek feljelentést és 25 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

A határátkelőkről szólva hozzátette: hosszabb várakozásokra kell készülni Rajkánál, Parassapusztánál és Röszkénél.

Müller Cecília ismertette az eddig meghozott intézkedéseket.

A tiszti főorvos megtiltotta a bejövő személyszállítást

Normatív határozatot adott ki csütörtök este az országos tiszti főorvos, mely a koronavírus tájékoztatási portálján jelent meg. A határozat értelmében nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, illetve polgári légijármű, továbbá külföldi magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be Magyarország területére. A hallgatók sem látogathatják a felsőoktatási intézményeket.

Mint mondta: rendkívüli döntésre volt szükség annak érdekében, hogy az Országgyűlés döntéséig továbbra is fenntartsuk azokat az intézkedéseket, amelyeket meghoztunk a járványkezelés érdekében, így többek között

  • a külföldiek Magyarországra történő beutazásának tiltása,
  • a magyar állampolgárok kötelező egészségügyi vizsgálat és gyanú vagy igazolt betegség esetén hatósági házi karantén alá helyezése.

Fenntartjuk a korábbi intézkedéseket, mindaddig amíg az Országgyűlés másképp nem dönt

– mondta.

Emlékeztetett: a kijárási korlátozások a sérülékeny csoportok védelmét és a terjedés megfékezését szolgálja.

Ne hagyják el az otthonaikat, vegyék igényebe a családtagok és önkormányzatok segítségét! Ha mindenképpen el kell hagynia az otthonát, akkor a rendelet által meghatározott időszakban tegyék ezt!

– mondta.

„Kerüljük a csoportosulást!”

Müller a sajtótájékoztatón többször is kiemelte, hogy kerüljük a csoportosulást.

A kisgyermekes családoknak azt tanácsolta: vigyék ki nyugodtan a gyerekeket a levegőre, azonban ne csoportosuljanak, ha pedig lázas és köhög a gyerek, akkor maradjanak otthon.

Azt is javasolta, hogy a nagyobb gyerekekkel üljenek le a szülők beszélgetni.

Kérjük, hogy a felnőttek feszültsége ne ragadjon át a gyerekekre!

Emellett hozzátette:

nem tilos a házi kedvencek sétáltatása is: csak célirányos legyen és minél gyorsabb.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert alezredes elmondta: „Nincs a világnak olyan pontja, ahonnan nem tudunk vagy akarnánk beszerezni védőeszközöket. Eddig keletről szereztünk, de keresünk más lehetőségeket.”

Az orvosi oxigénről szólva az alezredes közölte: a honvédelmi irányító törzsek azoknál a vállalatoknál is megjelennek, amelyek orvosi oxigént állítanak elő.

Szintén újságírói kérdésre kiderült:

nincs szükség munkáltatói igazolásra,

a munkába járásra lehetőségét a kormányhatározatban megfogalmazott szerint biztosítja a rendőrség.

Az albérlőkre vonatkozó kérdésre Müller azt mondta:

„A kijárási korlátozás nem öncélú, így önként megválaszthatja bárki, hogy hol szeretne tartózkodni, és ott is maradhat”. Hozzátette: a kijárási korlátozás arra vonatkozik, hogy azt a helyet ne hagyja el.

Amennyiben valaki másik helyet szeretne magának, az megteheti!

Az országos tisztifőorvos a kijárási korlátozás időtartamáról szólva azt mondta: a következő két belátható időszak, és a jelenlegi helyzetben megfelelő intézkedés, de elképzelhetően nevezte, hogy a jövőben további intézkedések szükségesek majd.