Akár 10 százalékos is lehet a magyar gazdaság visszaesése

Akár 10 százalékos is lehet a magyar gazdaság visszaesése

A szakemberek ennek két fontos okát jelölték meg: a többi országgal ellentétben nálunk nincs érdemi gazdaságvédelmi intézkedés, illetve Magyarország rendkívüli mértékben kitett a multik termelésének.

A Kopint-Tárki szerint a magyar gazdaság legalább 5 százalékkal eshet vissza, de a 10 százalékos zsugorodás sincs kizárva.

A kisebb visszaesés abban az esetben lesz, ha a járványhelyzet, és a korlátozások a nyár végéig lecsengenek, és megindulhat a konszolidáció az év utolsó harmadában. Ha veszélyhelyzet fennmarad az év végéig, 10 százalékos lehet a visszaesés.

Előrejelzésük szerint, amennyiben a járvány a nyár közepén, legkésőbb a nyár végéig lecseng, feloldásra kerülnek a kijárási, szállítási és egyéb mozgási korlátozások, és az év utolsó harmadában megindul a konszolidáció, akkor a magyar GDP 2020-ban „csak” 5,5 százalékkal zsugorodik.

Komoly gondot okoz ugyanis a magyar gazdaság különösen erős beágyazottsága a nemzetközi termelési láncokba, ami kiváltképp sérülékennyé teszi.

Másrészt, míg a többi országban gyorsan, már március végén jelentős méretű költségvetési mentőcsomagokat vezettek be, addig a magyar mentőcsomag több hetet késett, és mérete is csekély - írja a Kopint-Tárki, hozzátéve, hogy már ami közvetlenül és jó időben a válság drámai hatásának a tompítását, a vállalatok túlélését és munkaerő-megtartó képességének támogatását érinti.

A kutatók szerint a bevezetendő 70 százalékos bértámogatás nem vonatkozik a rendelésük több mint 50 százalékát elvesztő cégekre, holott sok ilyen van és még több lesz. "Másrészt az eddig ismert magyar mentőcsomagból kimaradt a teljesen jövedelem nélkül maradt széles rétegek megsegítése, ami tovább erősíti a fogyasztás amúgy is drámaian romló trendjét" - írja az elemzés. Becslésük szerint 2020-ban

  • a fogyasztás 4-5 százalékkal,
  • a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig 6-7 százalékkal csökkenthet.

Az ipar termelése 10-11,

  • az építőiparé 5 százalékkal körül zsugorodhat,
  • az elmúlt években gyors ütemben bővülő szolgáltatásoké pedig 4-5 százalékkal.

Az elemzés megemlékezik arról is, hogy az eddigi adatok szerint a 2020-as költségvetés GDP-arányos hiánya a tervezett 1 százalék helyett 5,4 százalék lesz. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy minden előrejelzés sok bizonytalansággal dolgozik.