A bizonytalanság miatt jelentkeztek minden eddiginél kevesebben a felsőoktatásba

Az elmúlt 20 évben egyszer sem volt olyan alacsony a felsőoktatásba jelentkezők száma, mint idén - derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből.

Nem lehet előre látni, hogy milyen hatással lehet az egyetemi jelentkezésre a koronavírus-járvány miatt digitális tanrendre való átállás. Jelen állás szerint csak azoknál a tantárgyaknál lesznek gyakorlati és szóbeli vizsgák, ahol ez elengedhetetlen, míg az írásbelit május 4-én tarthatják meg, de persze ez csúszhat 1-2 hetet is akár. 

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának oktatási szakértője szerint biztosan nehezebb dolga lesz a diákoknak a felvételi pontszerzés, hiszen a szóbeli vizsgákat a diákok arra használták mindig is, hogy az írásbeli eredményükön javítsanak.

"Ha csak az írásbeliket fogják megtartani, akkor az államilag meghúzott ponthatárokat is csökkenteni kell, hiszen ebben a helyzetben a diákok sokkal feszültebbek, stresszesebbek lesznek. Nagyobb tétje lett ezáltal az írásbeli vizsgának, mint korábban." 

Véleménye szerint jobban tennék, ha az előzetesen meghúzott állami ponthatárokat lejjebb vinnék, ez biztosan nagy könnyebbség lenne az érettségizőknek, akiknek idén nagyon nehéz dolguk lesz.

Ugyanakkor talán segíthet a helyzeten az, hogy az idén az elmúlt 20 évet tekintve, egyszer sem volt olyan alacsony a felsőoktatásba jelentkezők száma, mint idén. A Jobbik IT szakértője szerint a felsőoktatás körül kialakult bizalmatlan légkör miatt elképzelhető, hogy sokan inkább későbbre halasztották a felvételijük beadását.

"Több éve sulykolják, hogy kötelező lesz a nyelvvizsga a felvételihez, a népszerű, nagy egyetemeket átalakítják és átalakul az ösztöndíjrendszer is."

- emelte ki, hozzátéve, hogy ezek a hirtelen meghozott döntések inkább elriasztják és megzavarják a felvételizőket, hiszen jó esetben 3-4-5 évig az adott felsőoktatási intézményben fognak tanulni, de annak háttere és a képzési követelmények folyamatos változása miatt egyszerűen bizalmatlanokká váltak az egyetemekkel kapcsolatban. Ezért fordulhatott elő az, hogy idén 20 ezer fővel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba.