Z. Kárpát Dániel: a kormány a kieső bérek 35 százalékát sem pótolná ki

Z. Kárpát Dániel: a kormány a kieső bérek 35 százalékát sem pótolná ki

Online sajtótájékoztató keretein belül ismertette a Jobbik a "Magyar Munkahelyvédelmi Alap" nevezetű programját. Z. Kárpát Dániel, a párt képviselője szerint a magyar kormány eddigi válságkezelése egyáltalán nem védi a magyar munkavállalókat.

A jobbikos politikus szerint pártja programja alapján, minden magyar állampolgár, aki a válság miatt vesztette el a munkahelyét, vagy veszélyben van a munkahelye, korábbi keresetének 80 százalékát garantáltan megkaphatná. 

Hozzátette, hogy az "Orbán-csomag" konkrét számokat ritkán tartalmaz és széles körben nem nagyon tájékoztatják a lakosságot. 

A jobboldali politikus szerint a kormány eddigi csomagja összességében a kieső fizetések 20-35 százalékát pótolná ki, kihagyva ráadásul e körből azokat, akik már elvesztették állásukat, akárcsak a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, valamint azokat, akiket továbbra sem kerülnek el a végrehajtók 33 vagy akár 50 százalékos fizetés-letiltásai.

"A végrehajtók aljas, sokszor sajtpapírokon alapuló 33, illetve 50 százalékos letiltásai továbbra is sújtják a legkisebb nyugdíjakat és a legkisebb fizetéseket is. Ez veszélyes. Ennek azonnal megállj kell parancsolni!" 

A járvány idején is levonják a fizetések egy részét a végrehajtók

A bérek 33, de akár 50 százalékát is levonhatják a gazdasági válság idején is a végrehajtók - írja a 24.hu. Az utóbbi hetekben több mint százezer ember vesztette el munkáját. Ezek között akadnak többen is olyanok, akiktől végrehajtók vonják el a munkabér egy részét. Ráadásul, akik albérletben is élnek, tulajdonképpen a fizetésképtelenség felé haladnak.

Z. Kárpát Dániel kiemelte, hogy mindhárom társadalmi csoportot bevonná a munkahelyvédelmi alap juttatásaiba a Jobbik, amely a minisztériumok dologi kiadásaiból, a szükségtelen fejlesztések forrásainak átcsoportosításából, valamint

a kereskedelmi bankok, multicégek és "az utóbb évek elképesztő kormányközeli meggazdagodásainak" haszonélvezői által befizetett különadóból állná ezen alap kiadásait.