Hiába érkeznek milliószámra a maszkok, azokat nem a magyar lakosság körében osztják szét

Hiába érkeznek milliószámra a maszkok, azokat nem a magyar lakosság körében osztják szét

Beosztják.

Miközben New York államban péntektől közterületen kötelező lesz a védőmaszk a forgalmas utcákon, tömegközlekedési járműveken, és minden olyan helyen, ahol az embereknek nincs módjuk megtartani a kétméteres távolságot egymástól, az Orbán-kormány továbbra is más úton jár. 

Orbán Viktor arra kéri a magyarokat, viseljenek maszkot, de azt is mondja, hogy nem jut mindenkinek

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök a jobbikos Lukács László György azonnali kérdésére hétfőn a Parlamentben őszintén elismerte, hiába Magyarország védekezik a legeslegjobban a koronavírus-járvány ellen, elég maszk nincs. "Ma nem tudom garantálni a magyaroknak azt, hogy lesz elég védőmaszk az országban, amit patikai forgalomba meg tudnak vásárolni, és mindennap hozzá fognak jutni.

Rétvári Bence államtitkár ezzel szemben még szerdán is arról tájékoztatta Sebián-Petrovszki László DK-s politikust, hogy

egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük,

illetve

"a maszk - adott esetben helytelen módon történő - használata hamis biztonságérzetet adhat". 

Beszédes, hogy Kásler Miklós humánminiszter államtitkára az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozik, igaz, amikor a WHO nagyobb számú tesztelésre szólított fel, azt a magyar egészségügyi politika figyelmen kívül hagyta. 

A kormányzat egyébként a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ajánlásával sem foglalkozik. Kincses Gyula, a MOK elnöke az Alfahírnek korábban leszögezte: 

"két külön dolog, hogy ki az akinek közegészségügyi érdekből kvázi előírás a maszk használata és kinek szükséges azt hordania. Tehát a koronavírusossal fertőzött betegeknél nem az az ajánlás hogy 'biztos, ami biztos, hordják',  hanem azért kötelező hordani, hogy ne fertőzzenek meg másokat."

Rétvári Bence szerint egyébként "a járvány jelen szakaszának megfelelő mennyiségű védőfelszerelés rendelkezésre áll", ugyanakkor a kormányzat tervezetten osztja be , hogy kik, mikor és mennyi védőfelszerelést kapnak.

"Első helyen az egészségügyi dolgozók vannak, őket követik a rendfenntartó erők és a stratégiai vállalatok"

- oszlatta el az államtitkár azon állampolgárok reményét, akik abban hittek, hogy a több mint százmillió maszkból a lakossági ellátásra is juthat. 

Szijjártó: 24 óra alatt 10 millió maszk érkezett Magyarországra

Szijjártó Péter Facebookon jelentette be, hogy 24 óra alatt 10 millió 700 ezer maszk 900 liter fertőtlenítő folyadék 24 600 izolációs köpeny érkezett Magyarországra. A külügyminiszter elmondta, hogy folyamatos a légihíd működése Magyarország és Kína között, holnap újabb öt gép fog érkezni egészségügyi szállítmánnyal.

Emlékezetes, kedden Szijjártó Péter külügyminiszter a Parlamentben tájékoztatta a képviselőket a Kína és Magyarország közti légihídról, majd ingerülten magyarázta Stummer Jánosnak, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága jobbikos elnökének, hogy nem blöfföl, valóban ennyi maszk van a raktárakban.