Operatív törzs: 250-en már meggyógyultak, de a fertőzöttek számával egy időben az elhunytak száma is növekszik

Operatív törzs: 250-en már meggyógyultak, de a fertőzöttek számával egy időben az elhunytak száma is növekszik

Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje először a határhelyzetről beszélt. Elhangzott, hogy a határellenőrzések bevezetése óta 150 ezer embert ellenőriztek a határokon, de mostanra folyamatosan csökken a külföldről az országba érkező honfitársaink száma. Ezzel párhuzamosan, a házi karanténban lévők száma is csökken. Az elmúlt 24 órában 30-an szegték meg a hatósági házi karantén szabályait és mintegy 8000-nél is több ellenőrzés volt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos örömét fejezte ki amiatt, hogy 250-en már meggyógyultak. A fertőzöttek 80 százaléka továbbra is csak enyhe tünetekkel esik át a betegségen és a lélegeztetőgépekről is egyre több beteget kapcsolnak le, ami szerinte optimizmusra és hálára ad okot.

Jelen állás szerint 784-en vannak kórházban, 61 fő lélegeztetőgépen.

Mint mondta, jelenleg fokozatosan emelkedik a járványgörbe és emelkedik az esetszám is, ezért van az, hogy a súlyosabb esetek száma is növekszik

A fertőzöttek számával egy időben az elhunytak száma is növekszik, ez Müller Cecília szerint óhatatlanul így van, mivel az idősek viselik a legnagyobb terhet ebből a szempontból. 18 intézményben van koronavírusos, különböző állapotú beteg. Nincs tehát új, érintett intézmény, de a 18 intézményben növekszik a fertőzöttek száma.

A hétvégén többen voltak a szabadban, de a tisztifőorvos elmondta, hogy a biztonsági távolság megtartása mellett elkerülhető az újabb fertőzés, ezzel együtt azt javasolta, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon. Azt kérte, aki teheti, csak az erkélyen levegőzzön, egészségügyi sétára se menjen ki. Az allergiások különösen. Ők idejében kezdjék szedni allergiás gyógyszerüket, Mossanak gyakrabban hajat, ruhát, párnát és szellőztessenek.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy

nincs pontos szám a csoportos és a tömeges megbetegedések között. Ha általános és nagy mértékű megbetegedések regisztrálódnak, akkor lehet zömeges fertőzésről beszélni.

A közelgő érettségi vizsgákkal kapcsolatban a tisztifőorvos azt kérte a tanulóktól, hogy ha közel van az iskola, akkor menjen gyalog a diák érettségizni, de ne verődjenek csapatokba és ha megoldható, akkor viseljenek védőmaszkot és gyakrabban mossanak kezet.

Szintén kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a Pesti úti idősotthonban jelenleg is zajlik a mintavétel. eredmény pedig hétfőre várható.

A Magyar Orvosi Kamara arra kéri Kásler Miklóst, hogy adjon magyarázatot eddigi döntéseire

Nyílt levelet írt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez, annak érdekében, hogy magyarázza el az elmúlt hetek történéseit a szakmai képviselőinek. Az elmúlt hetekben óriási port kavart az a kormányzati döntés, amely szerint az ágyfelszabadításra vonatkozó rendelet értelmében az egészségügyi intézményekben az ágyak 60 százalékát kell kiüríteni a koronavírus-fertőzöttek számára.