A Magyar Orvosi Kamara arra kéri Kásler Miklóst, hogy adjon magyarázatot eddigi döntéseire

A Magyar Orvosi Kamara arra kéri Kásler Miklóst, hogy adjon magyarázatot eddigi döntéseire

Nyílt levelet írt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez, annak érdekében, hogy magyarázza el az elmúlt hetek történéseit a szakmai képviselőinek. 

Az elmúlt hetekben óriási port kavart az a kormányzati döntés, amely szerint az ágyfelszabadításra vonatkozó rendelet értelmében az egészségügyi intézményekben az ágyak 60 százalékát kell kiüríteni a koronavírus-fertőzöttek számára. Az intézkedési tervet azóta módosították, eszerint április 19-éig kell biztosítania a kórházaknak a kapacitás 50 százalékát, összesen 33 ezer ágyat, ami háromezerrel kevesebb az eredeti tervnél.

Az intézkedés miatt menesztették az Országos Rehabilitációs Intézet igazgatóját Cserháti Pétert, aki nem volt hajlandó több rehabilitáció alatt álló beteget is utcára tenni. Szintén menesztették a székesfehérvári Szent György Kórház főigazgatóját. Azóta az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó levél formájában kéri számon azokat, akik nem értenek egyet a kórházigazgatók felmentésével.

A Magyar Orvosi Kamara a Kásler Miklósnak címzett levelében kifejezi, hogy 

"az elmúlt két hét eseményeire nem kaptunk eddig sehonnan racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást. Nemcsak az elmúlt események okát nem ismerjük, de a jövőre vonatkozó terveket sem."

A kamara szerint a kormány részéről itt volna az ideje, hogy számot adjon eddigi döntéseiről, mivel a jelenlegi intézkedések és a jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatos adatok egyáltalán nincsenek összhangban. 

„Az egészségügyi dolgozók egy része állás és jövedelem nélkül maradt, másik része erején túl teljesítve próbál gondoskodni a betegeiről. Sokan komoly orvosetikai döntésekre kényszerülnek, mert látják, hogy az elbocsátott beteg nem fog ugyanolyan színvonalú ellátásban részesülni otthon, ha viszont ellenállnak, állásukat elvesztik, és akár politikai támadások közepén találják magukat”

– összegezte aggodalmát a kamara.

Leszögezik: a Magyar Orvosi Kamara megpróbálja a jelen járványhelyzetet szakpolitikaként, az egészségügy ügyeként kezelni.

"csak épp a védekezést a belügyminiszter irányítja, a védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter vagy az innovációs és technológiai miniszter fogadja, a kórházakat és a lélegeztetőgép-gyárat a miniszterelnök látogatja, a védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak."

Hozzáteszik: a járványt ők is komolyan veszik, és látják a végső célt is, de az odavezető út teljes homályba vész.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri Kásler Miklóstól, hozza nyilvánosságra az ellátórendszer átalakításának tervét, ennek forgatókönyveit és ezek háttérszámításait, a miniszteri utasításokat pedig tegye hozzáférhetővé rendszerezett, visszakereshető formában.

"Mindannyian a járvány elleni eredményes küzdelemben vagyunk érdekeltek, a MOK teljes erejével az ellátók és az ellátottak védelméért, a hatékony megelőzésért és eredményes gyógyításért dolgozik"