Orbán korlátlan felhatalmazását a választók közel kétharmada nem támogatja

Orbán korlátlan felhatalmazását a választók közel kétharmada nem támogatja

A Publicus közvélemény-kutató cég legfrissebb kutatása szerint a választók többsége úgy véli, az ellenzék jól tette, hogy nem szavazta meg a korlátlan időre szóló felhatalmazási törvényt. 

A Népszava megbízásából készített felmérés szerint még a fideszes szavazók 36 százalékának sem tetszett az, hogy időkorlát nélkül fogadták el a felhatalmazási törvényt. Bár Orbán Viktor „133 bátor ember” segítségével áterőltette azt, a megkérdezettek csaknem kétharmada szerint igaza volt a Demokratikus Koalíciónak, a Jobbiknak, az LMP-nek, az MSZP-nek és a Párbeszédnek, amikor úgy döntöttek, így nem támogatják a javaslatot. 

Természetesen nem véletlen, hogy az ellenzéki pártok szavazóinak majd' 100 százaléka elutasítja a korlátlan idejű felhatalmazást, de még a bizonytalan szavazók 62 százalékának sem tetszik a rendeleti kormányzást lehetővé tevő jogszabály.

A Fidesz-szavazók 36 százalékának nem tetszik, hogy időkorlát nélkül fogadták el, de még magasabb közöttük (majdnem 40%) az aránya azoknak, akik szerint helyénvaló lett volna, ha a kormány enged az időkorlátra vonatkozó ellenzéki kérésnek, és az velük együtt szavazza meg a rendkívüli felhatalmazást.

..

"A kormányzat az emberek hiszékenységére és tájékozatlanságára apellál"

Amióta az ellenzéki pártok nem szavazták meg a kormány azon törvényjavaslatát, amely szerint Orbán Viktor a parlament kiiktatásával határozatlan ideig tudjon rendeletekkel kormányozni, a kormánymédia beindította a propagandát. Az emberek hiszékenységét és tájékozatlanságát kihasználva teljes letámadást indított a kormány az ellenzékkel szemben.