Szigorú karanténintézkedések mellett folytatódna az angol bajnokság

Premier League

Csak semleges pályákon lehet befejezni a labdarúgó Premier League (PL) küzdelmeit – számol be az MTI. A klubok pénteki videokonferenciáján alakult ki ez a közös álláspont azzal együtt, hogy legfeljebb tíz stadionban zajlanának mérkőzések. A kiválasztásnál

elsődleges szempont lenne, hogy elejét vegyék szurkolói csoportosulásnak,

a minősítést pedig a hatóságok végeznék el.

Az angol bajnokság március 13-án szakadt félbe, és még 92 mérkőzés van hátra. A klubok továbbra is eltökéltek abban, hogy a pályán alakuljon ki a végső sorrend, de a folytatást csak akkor tartják elképzelhetőnek, ha ez biztonságos.

A bajnokság lebonyolításához mintegy 40 ezer koronavírus-tesztre lenne szükség a játékosok és a stábok, illetve a személyzet egészségének megóvása érdekében. A BBC értesülése szerint a kluboknak alá kell majd írniuk egy egészségügyi protokollt, melyet a PL orvosi csoportja és egészségügyi tanácsadói állítanak össze.

Amennyiben az edzések még azelőtt újraindulnak, hogy a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályozáson enyhítenének, a futballistákat hetente kétszer tesztelnék és naponta ellenőriznék egészségi állapotukat. A tréningek helyszíneit úgy alakítanák ki, hogy a lehető legoptimálisabban lehessen tartani a távolságot, illetve a lehető legmagasabb legyen a higiéniai szint.

Ezen túlmenően a játékosoknak edzőfelszerelésben, maszkkal az arcukon kellene az érkezniük a tréningekre.

Az edzések helyszínén nem zuhanyozhatnának és nem kaphatnának ennivalót. Amennyiben a klub mégis ezt tervezné, csak elvitelre adhatná az élelmiszert.

Csupán a legalapvetőbb orvosi kezelésekre kerülhetne sor, az egészségügyi stáb tagjai védőfelszerelésben végezhetnék munkájukat. Az összes értekezletet, megbeszélést virtuálisan kellene lebonyolítani.

A folytatást illetően egyelőre konkrét döntés nem született, az egyeztetések a hatóságokkal és az illetékes minisztériumokkal a jövő héten folytatódnak.

Az angol bajnokságot az a Liverpool vezeti, amely sosem nyerte meg a sorozatot azóta, mióta az Premier League néven fut (1992). A Vörösök utoljára 1989-90-ben diadalmaskodtak, és erre most is óriási esélyük van, előnyük ugyanis 25 pont a Manchester Cityvel szemben. A Liverpoolnak kilenc, a világoskékeknek pedig tíz mérkőzésük van hátra, tehát ha a Jürgen Klopp vezette Liverpool kilenc meccséből bármely kettőt megnyeri, akkor – függetlenül a rivális meccseitől – bajnokká válik.

Nagy a tolakodás a Bajnokok Ligáját jelentő 2-4. helyekért is. A Manchester City 57, a Leicester 53, a Chelsea pedig 48 ponttal áll, de a 11. helyen levő Crystal Palace is csak kilenc ponttal marad le a londoni királykékek mögött.

(MTI nyomán)