Elkezdik visszaengedni a kórházakba a korábban kitett betegeket

Koronavírus
MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A Népszava értesülései szerint a pénteki naptól kezdve a mentők a koronavírusos betegek ellátására kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe vihetik a kezelésre szorulókat. A lap szerint a kormányzat hamarosan visszaengedi a korábban kitett embereket az egészségügyi intézményekbe.

Az országos tisztifőorvos legújabb utasítása szerint a mentők péntektől a koronavírusos betegek ellátására kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe, az egykori hivatalos járványkórházba, a Szent Lászlóba, illetve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe vihetik a kezelésre szoruló koronavírusos betegeket. Abban az esetben, ha ez a két intézmény megtelne, csak meghatározott sorrendben lehet újabb kórházakat bevonni a vírusfertőzöttek ellátásába.

Döntésével Müller Cecília a másodvonalba sorolta:

  • a miskolci megyei,
  • a kiskunhalasi,
  • a szekszárdi
  • és az ajkai kórházakat.

További 35, amúgy főként megyei és néhány nagyobb fővárosi intézmény pedig csak abban az esetben láthat el ilyen betegeket, ha ez előbb felsorolt kórházak megteltek.

Mint ismert, korábban az óriási port kavaró ágyfelszabadítási rendelet miatt mintegy 36 ezer ágyat ürítettek ki. Kásler Miklós április 7-én nyolc napot adott a kórházaknak arra, hogy minden olyan helyről, ahol fekvőbeteg ellátás van, szabadítsák fel az ágyak 60 százalékát. A kiutasított betegek között volt egy 72 éves orosházi férfi is, aki elküldése után 12 órával életét vesztette.