Egymás után küldik haza a súlyos betegségben szenvedőket a kórházakból

Egymás után küldik haza a súlyos betegségben szenvedőket a kórházakból

Mióta Kásler Miklós a járvány helyzetre hivatkozva bejelentette, hogy több mint 36 ezer ágyat fel kell szabadítani a kórházakban, szinte minden napra jut egy olyan hír, ami arról szól, hogy súlyos betegségben szenvedő, sok esetben járóképtelen betegeket küldenek el az egészségügyi intézményekből, vagy éppen el se jutnak oda, mert már fel sem veszik őket fekvőbeteg-ellátásra. Nem ritkák az olyan történetek sem, ahol a felelőtlen döntés miatt, még rosszabb állapotba került, vagy az elégtelen otthoni ápolás miatt, elhunyt a korábban kórházban kezelt beteg.

Müller Cecília: „senkit nem küldhetnek úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodással néz szembe emiatt”

Az országos tisztifőorvos ezt először akkor jelentette ki, amikor a miniszter döntése értelmében megkezdődött az ágyszám csökkentés. Csakhogy az elmúlt hetek szomorú eseményei nem ezt támasztják alá.

„A páromat hazaküldték meghalni”

Ahogy arról beszámoltunk, egy 72 éves orosházi férfit küldtek haza a városi kórházból, aki aztán 12 óra múlva meghalt. A korábban Alzheimer-kórral diagnosztizált férfi április 11-én agyi infarktust is kapott. Az Orosházi Kórház Sürgősségi Osztályára vitték, ahonnan aztán a neurológiai osztályon ápolták, egészen április 21-ig.. Az Indexnek a férfi élettársa azt nyilatkozta, hogy párját „hazaküldték meghalni”.

Az Alfahír pedig úgy értesült, hogy néhány napja Győrben egy egyedül élő 64 éves, súlyos cukorbeteg és mozgássérült férfit nem sikerült kórházba fektetni, hiába is hívták ki hozzá az ügyeletet. A mentő három nap alatt háromszor vitte be a kórházba, és hozta onnan vissza, de a városi kórház egyszer sem vette fel. Ma pedig a szomszéd talált rá kómás állapotban. A család elmondása szerint a férfit jelenleg az intenzív osztályon kezelik, azon a lélegeztetőgépen, amelyre a kormány tervei szerint egy koronavírusos betegnek lenne szüksége.

A combnyaktörés sem elég a kórházi kezeléshez

Szintén ezen a héten történt, hogy egy 77 éves idős embernek combnyaktörése után 2 hónappal haza kellett mennie a Péterfy Sándor utcai kórház rehabilitációs osztályáról.

Csakhogy a felesége egyedül nem képes ellátni a tüdőrákkal is küszködő férjét.

Voltak olyan esetek, amikor a koronavírussal fertőzött beteget is hazaküldtek. Azt mondták, nem súlyos az állapota, de nem sokkal később már sokkal súlyosabb tünetekkel kellett kórházba szállítani.

Egyébként a kórházakban is jelentős nehézségeket okoz az ágyszám csökkentés. A legtöbb orvos és ápoló arra panaszkodik, hogy teljes osztályokat költöztettek máshová, ahol viszont nem megfelelő a felszereltség és nehézkes a betegellátás.

MOK: Sokan komoly orvosetikai döntésekre kényszerülnek

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nyílt levélben szólította fel Kásler Miklóst, hogy magyarázza el, mi történik. 

Kincses Gyula, a MOK elnöke szerint a kamara az elmúlt hetek eseményeire nem kapott sehonnan racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást. Nemcsak az elmúlt események okát nem ismerjük, de a jövőre vonatkozó terveket sem. Az egészségügyi dolgozók egy része állás és jövedelem nélkül maradt, másik része erején túl teljesítve próbál gondoskodni a betegeiről.

Sokan komoly orvosetikai döntésekre kényszerülnek, mert látják, hogy az elbocsátott beteg nem fog ugyanolyan színvonalú ellátásban részesülni otthon, ha viszont ellenállnak, állásukat elvesztik, és akár politikai támadások közepén találják magukat - olvasható a Magyar Orvosi Kamara nyílt levelében.

EMMI: Felelős döntés született

Válaszában Kásler Miklós az Emberi Erőforrások (EMMI) minisztere félrevezetőnek és feszültségkeltőnek nevezte a MOK levelét. A miniszter elmondta, azért kérték a kórházi ágyak fokozatos felszabadítását az egészségügyi szakmai irányelvek alapján, mert felelősen nem lehet kisebb kapacitást tervezni.