Emelkedik idehaza az élelmiszerek ára, miközben a világpiacon csökken

Emelkedik idehaza az élelmiszerek ára, miközben a világpiacon csökken

Világszerte hónapok óta csökkenek az élelmiszerárak, és az OECD-tagállamokban is egyre kisebb az infláció mértéke a legfrissebb adatok alapján. Mindezzel szemben Magyarországon hónapok óta komoly áremelkedést tapasztalnak a vásárlók - írja a Euronews magyar nyelvű kiadása.

A portál szerint áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon, részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett keresletvisszaesés hatására. Megemlítik, hogy a cukor világpiaci ára 13 éves mélypontra esett, ugyanis márciushoz képest 14,6 százalékkal csökkent többek között amiatt, hogy a nemzetközi olajárak gyengülése miatt visszaesett a kereslet a nyerscukorból előállított, üzemanyagként használt etanol iránt is. 

Az infláció mértéke is csökkenő tendenciát mutat

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban márciusban 1,7 százalékra lassult a fogyasztói árak éves növekedési üteme a februári 2,3 százalékról, amiben döntő szerepe volt annak, hogy az energiaárak 3,6 százalékkal csökkentek márciusban a februári 2,3 százalékos emelkedés után - írta szombaton az MTI.

Az OECD rámutatott arra, hogy a 2008-2009-es pénzügy válság óta nem csökkentek olyan komoly mértékben a fogyasztói árak, mint idén márciusban.

Az OECD honlapjára felkerült adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban a februári 3,8 százalék és a januári 4,0 százalék után.

Az euróövezetben a februári 1,2 százalékról márciusban 0,7 százalékra, az EU egészében pedig 1,6 százalékról 1,1 százalékra lassult a fogyasztói árak növekedése éves összevetésben.

Magyarországon más a helyzet

Mindeközben idehaza az április adatok szerint a múlt hónapban a fogyasztói árak 2,4 százalékkal voltak magasabbak a tavaly áprilisinál. Az élelmiszerek egy év alatt 8,7 százalékot drágultak, ezen belül

a sertéshús majdnem 30, az alma 59 százalékkal kerül többe, mint tavaly áprilisban.

A KSH adatai azt mutatják, hogy márciushoz képest 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak itthon, de a világtrenddel ellentétben az élelmiszerek tovább drágultak, 1,4 százalékkal.

A friss gyümölcsök és zöldségek ára pedig egyetlen hónap alatt 6,2 százalékot emelkedett.