Johnson: a jövő héten kezdődhet a korlátozások feltételes és fokozatos enyhítése

Brexit
Boris Johnson aláírja a Brexit-megállapodást

Nagy-Britanniában a jövő héttől elkezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése, de a folyamat nagyon fokozatos lesz, és az enyhítési lépések feltétele az, hogy folyamatosan javuljanak a járványügyi mutatók - mondta vasárnap este a brit miniszterelnök.

Boris Johnson a Downing Streetről közvetített televíziós beszédében közölte: hétfőtől visszatérhetnek munkahelyükre azok, akiknek munkavégzése otthonról nem megoldható.

Johnson az építőipari és a feldolgozóipari munkavállalókat említette azok között, akikre ez az enyhítés kiterjed, de közölte: a kormány őket is arra buzdítja, hogy ne tömegközlekedési eszközökkel, hanem autóval, illetve ha lehetséges, gyalog vagy kerékpárral közlekedjenek.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy szerdától már nemcsak naponta egy rövid testmozgás céljából, hanem korlátlanul lehet a szabadban tartózkodni, lehet napozni, sportolni a parkokban, sőt autós kirándulásokat is lehet tenni, de együtt továbbra is csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak közterületen.

Johnson részletek nélkül közölte ugyanakkor azt is, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába.