Kásler még mindig jó döntésnek tartja a betegek hazaküldését a kórházakból

Kásler még mindig jó döntésnek tartja a betegek hazaküldését a kórházakból

Elismerte Kásler Miklós, hogy nem váltak be azok a számítások, amelyek alapján a kórházi ágyak kiürítéséről döntöttek. Az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta:

„A járvány lefolyását az elején nem lehetett pontosan megbecsülni, erre különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal. Volt egy matematikai modell is, amely szerint több százezer fertőzött lesz Magyarországon. A kormány és az operatív törzs álláspontja az volt, hogy a várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ellátatlanul – mint Svédországban vagy Olaszországban.”

A miniszter a kormánylapnak elmondta azt is, hogy a kórházak a járvány végén előreláthatólag kompenzációt kapnak majd a megemelkedett költségeik finanszírozására. Addig „a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a jelen körülmények között egy bázisfinanszírozást nyújt” – magyarázta Kásler, de az interjúban nem árult el a részletekről semmit. Ahogy arra sem tért ki, hogy mikor és milyen feltételek szerint teszik majd elérhetővé az intézményekben az összes egészségügyi ellátást.